Бразилия, водещият производител и износител на кафе в света, прогнозира намаляване с над 20 процента на реколтата си през тази година спрямо рекордната 2018 година, предаде Франс прес. Въпреки това реколтата през 2019 година е добра за година с не толкова интензивен цъфтеж.

Кафеената реколта ще достигне 49 милиона чувала от 60 килограма, регистрирайки спад от 20,5 процента, след като през 2018 година е възлизала на 61,6 милиона чувала, съобщи днес Националната продоволствена компания на Бразилия.

Тези резултати се обясняват с липсата на дъжд и високите температури между декември и януари, но се приписват най-вече на двегодишния цикъл на сорта арабика, който е над 70 процента от кафето, произвеждано в Бразилия.

Новите технологии, използвани от производителите, са "довели през годините до намаляване на разликата между положителните и отрицателните производствени цикли", уточнява правителствената организация. Общата реколта през 2019 година се очаква да бъде втората най-голяма, получавана някога по време на двегодишен отрицателен цикъл. Освен това производствената площ е намалена с 2,8 процента през тази година.

Производството на кафе арабика ще се понижи с 27,4 процента спрямо 2018 година - от 47, 48 милиона чувала до 34,47 милиона чувала. Реколтата от кафе робуста - сорт, който е по-малко повлиян от двегодишния вегетационен цикъл, може да достигне до невиждано досега равнище , преминавайки от 14,17 милиона на 14,52 милиона чувала (+2,5 процента)