Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призова днес за по-активно включване на жените в света на икономиката и финансите. Тя участва във видеоразговор с министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, посветен на ролята на жените като фактор за ускоряване на икономическия растеж в света, предаде БТА.

Георгиева каза, че е научила два ценни урока през професионалния си път. "Първият е опасността, която крие желанието на жените да се впишат в една доминирана от мъже среда", каза тя.

Георгиева даде за пример първия път, когато е прекрачила прага на Световната банка във Вашингтон, облечена в ярко сако на цветя. "Влязох в сградата, огледах се, излязох и отидох да си купя тъмносин костюм", си спомня тя. По думите й "това е опасно, защото се нуждаем от многообразие".

Вторият научен от нея урок е, че е необходимо "повече жени да заемат високи постове и от своя страна да бъдат наставници на други жени, за да гарантираме изграждането на увереност и да насърчим младите жени да се активизират", добави директорът на МВФ.

"Удоволствие за мен е да разговаряме в деня, в който отбелязваме Международния ден на жените, по теми като напредъка на нежния пол в професията ни", заяви Джанет Йелън.

"Въпреки че жените на постове като тези, които заемаме Вие и аз, са твърде малко, наистина е чудесно, че виждаме напредък в това отношение", каза американският финансов министър. "За съжаление обаче пътят, който остава да извървим, е дълъг", добави тя.

Според нея когато човек е част от организация, чиито идеали споделя, това има огромно значение, защото дава усещане за мисия. "Имаме мисия, можем да обясним каква е, идентифицираме се с нея и чувстваме, че тя прави света по-добър", каза Йелън.

Кристалина Георгиева влезе в списъка на списание "Барънс" на 100-те най-влиятелни жени във финансите в САЩ. В този списък Кристалина Георгиева се нареди до Джанет Йелън, главната икономистка на Световната банка Кармен Райнхарт и други изтъкнати представителки на публичния и частен финансов сектор на САЩ.

През изминалата 2020 г. Георгиева попадна в класацията на списание "Форбс" на стоте най-влиятелни жени на планетата, в списъка на "Блумбърг" за най-важните хора на 2020 г. в категория "Финанси", както и беше определена сред 100-те най-влиятелни личности на годината в престижната класация на списание "Тайм" в категория "Титани".