Парламентът се заема с избор на нови седем члена на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Депутати от мнозинството внесоха в четвъртък промени в Закона за защита на конкуренцията, с които се прекратяват мандатите на сегашните членове на регулаторния орган и намаляват мандатите им от 7 на 5 години, съобщава "Капитал". Изборът на новите членове трябва да стане до месец след приемането на поправките.

Законопроектът е подписан от народни представители от коалиционните партньори - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Промените запазват сегашния брой на членовете на КЗК, като се увеличава само броят на заместник-председателите - от един на двама. Заедно с това се въвеждат и критерии, на които трябва да отговарят членовете на регулаторния орган. Те трябва да не са били собственици или съдружници в обявени в несъстоятелност дружества, както и членове на управителни и контролни органи на фирми в несъстоятелност през последните две години, предхождащи датата на несъстоятелността, ако има неудовлетворени кредитори.

В законопроекта е посочено, че в едномесечен срок от приемането на промените Народното събрание мандатът на старите членове на КЗК се прекратява и парламентът избира нови.

Смяната на сегашния състав на КЗК не е изненада. Преди месец финансовият министър Асен Василев обвини регулаторния орган, че не си върши работата във връзка с рязкото вдигане на цените на горивата. Според него ролята на КЗК е, ако има картелизация, злоупотреба с доминираща позиция, всяване на смут и паника или спекула с цените, да постави ред, като има инструменти за това - може да налага глоби до 10% от годишния оборот на фирмите. "В момента КЗК по-скоро не работи", посочи той. Въпросът за смяната на членовете на регулатора беше обсъждан и на състоялия се миналата неделя коалиционен съвет на лидерите на управляващата коалиция.

Мандатът на сегашните членове на КЗК беше увеличен в края на управлението на третото правителство на Бойко Борисов чрез промени в закона покрай други редакции, свързани с евродирективи, и така ГЕРБ бетонира влиянието си в ключовия регулатор преди редовните парламентарни избори през април миналата година, припомня "Капитал".

Председателят на комисията Юлия Ненкова, чийто син Александър Ненков е депутат от ГЕРБ, беше зам.-кмет на София по времето, когато премиерът Бойко Борисов беше столичен кмет, и се счита за лично вярна на лидера на ГЕРБ.