Правната комисия в парламента обсъди предложението за провеждане на национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?".

Представителят на инициативния комитет, който е събирал подписи за провеждане на референдума, депутатът от "Възраждане" Деян Николов, заяви, че България е тръгнала да взима решение за влизане в еврозоната без обществено допитване, цитира думите му БТА. Ако България приеме еврото сега, то това ще застраши икономиката ни, а и еврозоната като цяло, смята Николов. Той добави, че искането за провеждане на референдум е подкрепено от 470 хиляди подписа.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев заяви, че предложението е в колизия с националното законодателство, тъй като в него няма термин "официална валута", а терминът "единствена официална валута" е в противоречие с Валутния закон. Установяването на лева като единствена официална валута би елиминирало плащането в други валути и би преустановило валутния контрол, добави той.

Димитър Радев изтъкна, че България има сериозен напредък в присъединяването към еврозоната. Той отчете, че няма нито един случай в историята на ЕС и еврозоната, при който страна, която вече е част от банковия съюз, и в чакалнята на еврозоната, да организира референдум дали трябва или не трябва да направи последната стъпка към присъединяване, коментира Радев.

Управителят на БНБ подчерта, че организиране на подобен референдум, без значение от резултата, може да пропука сериозно консенсуса между членовете на еврозоната за приемане на България.

Димитър Радев каза още, че Българската народна банка се подготвя за тестово отсичане на българските евромонети, което е следствие от подписан през 2022 г. меморандум с ЕК и членовете на еврозоната, който се подписва около година преди присъединяването на една страна към еврозоната.

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов посочи, че референдумът не е за отлагане, а за фиксиране на дата. Той изрази несъгласие с тезата, че има колизия със законодателството, като посочи, че грешните изрази във въпроса могат да се редактират, за да отговаря на условията.

"Искам да призова членовете на комисията да изпълнят закона, да приемат предложението, отправено от Изпълнителния комитет, което отговаря на абсолютно всички условия. Ако някой от народните представители има основание, че въпросът не отговаря на изискванията на закона, моля, нека сезира Конституционния съд, има това право", каза Костадинов. Той добави, че дълг на всеки депутат е да подкрепи предложението.

Явор Божанков от ПП-ДБ коментира, че референдумът е противозаконен и противоречи на Конституцията. "Това е референдум не против еврото, а против Европа", каза той.