Вероятно е по-отрано да се въведе паралелното изписване на цените в евро и лева. От ЕЦБ и еврозоната обаче биха се отнесли "ревниво" към идеята да плащаме в двете валути преди официалното ни приемане. Това каза депутатът от ДБ Георги Ганев в ефира на Нова тв.

Въпросът се появи след изказване на Асен Василев, че се правят постъпки и преговори да се въведе възможност за разплащане с евро и левове едновременно, без да сме влезли в еврозоната.

"За приемането трябва съгласие от партньорите от еврозоната, защото трябва да се осигури логистика, съответните банкомати, които да дават евро", обясни Ганев. И изрази съмнение, че ще получим това съгласие.

Притеснения у нас от преминаването в евро не трябвало да има.

"Еврото е просто другото име на 1,95583 лева", коментира депутатът. И Хърватия показала, че "еврото не хапе".

Въпреки че текат срокове, референдумът, предлаган от "Възраждане" срещу еврото, може и да няма, смята още Ганев.

"Мои приятели юристи обясниха, че тези срокове са пожелателни. Като мине срокът, няма никакви последици. Според мен не би трябвало да има референдум. Разбира се, подлежа на убеждаване. Според мен въпросът е незаконосъобразен и затова е противоконституционен", заяви Ганев.

Относно формулировката на въпроса, той заяви, че е възможно да бъде променена, само ако подписалите се, познаят за какво точно са се подписали.