Министърът на финансите на Катар Али Шериф ал Емади беше отстранен от поста си, след като беше арестуван заради злоупотреби с власт, предадоха световните агенции. Постът на министър на финансите ще се заема от Али бин Ахмед ал Куари, който е и министър на търговията и промишлеността.

Малко преди новината за уволнението на министъра, бе съобщено, че той е бил отведен в полицията за разпит. Смята се, че е злоупотребил с публични средства, с длъжностно положение и с власт.

Ал Емади стана министър на финансите през 2013 г. Той е и председател на административния съвет на Катар еъруейз и на административния съвет на Катарската национална банка. Засега не е известно дали остава на тези постове.

Арестът на министъра показва, че Доха взима въпроса с корупцията на сериозно, отбелязват анализатори.

Ал Емади управляваше икономиката на Катар по време на блокадата на страната, наложена от Саудитка Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет. Той бе хвален за това, че е попречил на давалвацията на местната валута, ликвидирайки близо четвърт от икономическите запаси на Катар, за да преодолее кризата. Министърът постави началото и на масивните харчове заради Мондиала по футбол през 2022 г. в Катар.