"Голяма радостна вест" предстои да съобщи утре турският президент Реджеп Тайип Ердоган, пише в. "Тюркийе". Това каза вчера самият Ердоган, докато неговият финансов министър Берат Албайрак заяви в тази връзка, че Турция е на път да промени "оста си".

Според сведения на "Тюркийе" новината ще бъде за откриването на две находища на енергоизточници в Черно море.

"В петък искам да съобщя радостната вест за започването на съвсем нов период в Турция. Представяхме си, мечтаехме за тази вест", каза вчера турският президент.

Министърът на финансите и държавната хазна Берат Албайрак заяви по този повод, че предстои процес на промяна на оста за страната. "Чакат ни хубави дни", добави той.

В. "Йени шафак" посочва, че съобщението на Ердоган за предстоящата новина е предизвикало любопитство и вълнение в цяла Турция и е породило различни предположения и хипотези.


Същевременно в изказването си вчера турският президент е дал отговор на въпроса на опозицията, която пита "Каква работа имаме ние в Източно Средиземно море?", пише още "Йени шафак".

"Борбата, която Турция води на различни фронтове - от Източното Средиземноморие до Либия - е борба за бъдещето. Така, както преди един век скъсахме и изхвърлихме Севър, днес няма да преклоним глава пред онзи Севър, който се опитват да ни наложат в Източното Средиземноморие", заяви той.

Изказването на Ердоган визира Севърския договор от 1920 г., с който Османската империя понася значителни териториални загуби след поражението си в Първата световна война и който е отхвърлен от младотурците начело с Мустафа Кемал Ататюрк. Севърският договор губи окончателно действието си с подписването на Лозанския мирен договор през 1923 г.

"Никога няма да приемем нов Севър", цитира в заглавие думите на Ердоган и в. "Акшам" днес.

"Не протягаме ръка към ничии чужди права. Няма да отстъпим от защитата на Синьото отечество /събирателен термин за акваторията, за която Турция претендира, че има суверенни права/. Ако отстъпим пред пиратството по въпрос, по който сме прави на сто процента, няма да можем да погледнем в очите бъдещите поколения", заяви турският президент.

"Дирилиш постасъ" пък пише, че Атина е останала сама, след като очакванията й по отношение на Турция не срещнали желания отговор от страна на ЕС, и сега се е насочила към САЩ като "последен изход".

"Правителството в Атина, пето колело на Египет, Израел, Франция и други противникови на Турция сили, предаде на администрацията във Вашингтон ключа за суверенитета", пише изданието.

Според вестника Гърция е опитала всякакви възможни съюзи срещу Турция и сега си сътрудничи със САЩ. Само на 60 километра от Одрин, в Александруполис, от известно време се наблюдава военно струпване от страна на американците, които създават своя военноморска и военновъздушна база. Не стига това, а и САЩ направили оферта да купят пристанището в Александруполис, пише "Йени акит".

Американска компания има намерение да придобие 67 на сто от пристанището в Александруполис, както и пристанището Filippos B в Кавала. Според турските вестници с тези действия САЩ преследват свои собствени цели, насочени срещу Русия и Китай, но също така имат намерение да следят турските проливи.