Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи прототип на първия електрически автомобил турско производство на церемония в град Гебзе, окръг Коджаели /Северозападна Турция/, съобщава Анадолската агенция.

Днес ние сме свидетели на исторически ден на реализиране на една 60-годишна мечта на Турция, каза Ердоган.

Нашата мечта беше да имаме автомобил, произведен с национални технологии, който ще ни прослави в света, заяви Ердоган, който благодари на екипа от професионалисти, работил върху задачата. Ердоган каза, че над 100 турски инженери са работили за осъществяване на проекта.

Турският президент заяви, че заводът ще бъде построен на терен на турската армия в района на Гемлик в окръг Бурса /Северозападна Турция/.

Ердоган подчерта, че Турция ще осуети всякакви опити да се попречи на производството на нейния автомобил.

Турция направи пръв опит да произведе собствен автомобил през 1961 г., но автомобилът Деврим остана само на фаза прототип. Турция не е само пазар за нови технологии, но се превръща в страна, която ги развива, произвежда и изнася по целия свят, каза Ердоган.

Той обяви също, че е първият, който прави предварителна поръчка за новия автомобил.

Автомобилът няма да замърсява околната среда, работейки с технология с нулеви емисии, подчерта президентът.

След церемонията Ердоган седна зад волана на единия от представените автомобили и извърши първо пробно шофиране. Двата прототипа, показани днес, са в червено и бяло - цветовете на турското знаме.

Снимка: АР/БТА

Проектът за електрически автомобил е разработен от турския консорциум Инициативна група за автомобил на Турция /TOGG/, учреден през юни 2018 г. и обединяваща индустриалните гиганти Анадолу грубу, БеМеДже /BMC/, Кьок грубу, Тюрксел, Зорлу грубу и Съюза на турските търговско промишлени палати и борси. Инвестицията в проекта ще бъде в размер на 22 милиарда лири /3,7 милиарда долара/. Консорциумът съобщи, че производството ще започне през 2022 г.

Заводът в окръг Бурса, на около 150 километра южно от Истанбул, се очаква да произвежда до 175 000 коли годишно, като в него ще бъдат заети над 4000 работници, според президентски указ, публикуван днес в турския Държавен вестник.

Правителството предоставя терен, данъчни облекчения и гаранции за покупка на 30 000 коли до края на 2035 г., се казва в указа, съобщава ДПА.

Ердоган не обяви цената на новия автомобил.

Няколко световни марки, включително Тойота и Хюндай, вече произвеждат коли в Турция, като голяма част от тях се изнасят за Европа, включително Германия и Италия, отбелязва ДПА.

Главният изпълнителен директор на консорциума Инициативна група за автомобил на Турция /TOGG/ Гюрджан Каракаш уточни, че изцяло електрическият автомобил се очаква да има двигател в две конфигурации - 200 конски сили или 400 конски сили, съобщава в."Хюриет дейли нюз". Автомобилът ще може да измине до 500 километра без зареждане и ще има литиево-йонна батерия турско производство, която ще може да се зареди до 80 процента за по-малко от 30 минути, отбелязва в."Хюриет дейли нюз".