Икономически растеж от 21,7 на сто на годишна база е регистрирала Турция през второто тримесечие на настоящата година, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

НТВ се позова на данни на Турския статистически институт.

В сектора на услугите е отбелязан растеж от 45,8 на сто, при информационните и комуникационни технологии - 25,3 на сто, в строителния сектор - 3,1 на сто.

При финансовите и застрахователни дейности се наблюдава понижение с 22,7 процента на годишна база в разглеждания период.

Министърът на финансите и държавната хазна Лютфи Елван обясни, че 57 на сто от растежа, регистриран през второто тримесечие, се дължи на инвестициите и нетното външно търсене. Той открои значението на ниската инфлация, стабилността на курса на националната валута и предвидимостта като критично важни фактори за трайния растеж.

През първото тримесечие на 2021 г. турската икономика отбеляза растеж от 7 на сто.

Междувременно международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) повиши прогнозата си за икономическия растеж на Турция през 2021 г. на 6%, съобщи НТВ.

Агенцията прогнозира за следващата 2022 г. растеж от 3,6 на сто.

Предишната прогноза на Мудис за настоящата година беше за икономически растеж от 5 процента, а за 2022 г. - от 3,5%.

Рейтинговата агенция отчита като фактори за по-високия растеж продължаващото икономическо възстановяване в глобален план, както и съвземането на туризма в Турция благодарение на интензивната ваксинация.

Данните се съдържат в доклад на Мудис за глобалната макроикономическа прогноза в периода 2021-2022 г., пояснява НТВ.