От началото на месец юни т.г. трафикът на граничните пунктове между Турция и България - Капъкуле/Капитан Андреево и Хамзабейли/Лесово е изключително натоварен поради масовите пътувания на турските граждани, живеещи в европейските държави, за ваканция в Турция.

След премахването през юни на ограниченията, свързани с Ковид-19, турските граждани от Европа (в Турция ги наричат гурбетчии) започнаха да пристигат масово по родните си места.

През месец юни натовареността бе по-голяма на влизане в Турция. През август по-интензивен е трафикът на излизане от страната и влизане в България.

Тези дни обичайна гледка са километрични опашки от частни автомобили на Капъкуле и Хамзабейли, съответно Капитан Андреево и Лесово от българска страна, поради което се чака по няколко часа (5-6, че и повече) за преминаване през границите.

По данни на Областната Дирекция за митници и външна търговия Тракия от началото на месец юни т.г. досега 1 654 449 турски граждани, живеещи в европейските държави, са влезли на Капъкуле и Хамзабейли от България.

От валийството в пограничния град Одрин поддържат постоянна връзка с митниците, електронна система указва натовареността на отделните гранични пунктове. Между Турция и България има три гранични пункта - Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово и Дерекьой/Малко Търново. Последният е по-малко натоварен, като оттам има пряк път за Бургас.

Преди Капъкуле - "вратата на Турция към Европа", където се чака най-дълго за преминаване на отсрещната митница (Капитан Андреево), по инициатива на одринското валийство е построен паркинг за колите, разпънати са палатки, където се предлагат напитки и храни, има площадка с люлки за малките деца, а за по-големите се предлагат шах и други игри.

В същото време пътуващи турци се оплакват от бавната работа на персонала на българските гранични пунктове, особено в почивните дни, когато малко хора са на смяна.

От одринското валийство предупредиха турските граждани, пътуващи за европейските страни през България, да избягват да пътуват през уикендите.