Алиансът на туристическата индустрия в България /АТИБ/ изпрати писмо до партия "Има такъв народ" с призив новата политическа сила да мери в туризма с един аршин и да не връща "модела Ангелкова", който облагодетелства едни организации в бранша за сметка на други. Писмото е адресирано до председателя на партията - Станислав Трифонов, председателя на парламентарната група на партията Тошко Йорданов и е изпратено с копие до народния представител от политическата сила Ивайло Кожухаров, съобщиха от Алианса, предаде БТА.

"От наши членове в Алианса на туристическата индустрия в България научихме за инициативата на народния представител от Вашата парламентарна група, Ивайло Кожухаров да организира среща за обсъждане на варианти с бизнеса за включване на сектора в Националния план за възстановяване и устойчивост. За съжаление, въпреки добрата на пръв поглед инициатива, членовете на Алианса сме изненадани, че отново се подхожда с различен аршин към различните организации в туризма. И като основен критерий за подбора на поканените браншови организации не е взета предвид тяхната големина, национална представителност, активност и цели, а това кой с кого се познава или е общувал досега", се казва в писмото на Алианса.

"За съжаление, една част от тези организации, както и Алиансът като техен обединител, не получиха покана за въпросната среща. Членовете на АТИБ считаме, че не е редно да се канят само някои от браншовите организации, а всички национално представени с избран от тях представител. Не считаме, че е добре да градим новите отношения между власт и бизнес чрез протестни писма от игнорирани организации", се посочва в писмото.

От АТИБ призовават в належащата и навременна среща за обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчивост да бъдат поканени освен големите национално представени организации от туризма и представителите на останалите парламентарно представени политически сили.

Алиансът на туристическата индустрия в България е създаден с цел обединение на туристическия бранш, в него членуват 13 организации и предстои да се присъединят и други.

"За да се вземат най-неотложни мерки от голямо значение е спешното сформиране и заработване на парламентарната комисия по туризъм. В тази връзка, се обръщаме към Вас с искане да станете инициатори за бързото създаване на парламентарна комисия по туризъм. Парламентарната комисия трябва да стане платформа за изслушване на бранша и за взимане на решения в помощ на бизнеса", призовават в писмото си още от АТИБ.