Търговско споразумение Транстихоокеанско партньорство (ТТП), което бе сключено от 11 страни от региона, без САЩ, ще влезе в сила в средата на януари догодина, предаде агенция Киодо.

Това е съобщил на премиера Шиндзо Абе министърът, отговарящ за икономическото възстановяването Тошимицу Мотеги, който води преговорите за ТТП, отбелязва ТАСС.

До средата на ноември шест страни ще са ратифицирали споразумението и така този процес, необходим за влизането в сила на партньорството, ще приключи. След това по процедура трябва да минат 60 дни, за да влязат в сила договореностите по ТТП, които предвиждат отмяна или съществено намаляване на мита и други бариери пред движението на стоки, капитали и технологии в обединението.

Към момента споразумението е ратифицирано от Япония, Мексико и Сингапур. Към средата на ноември към тях ще се присъединят Нова Зеландия, Австралия и Виетнам.

Първоначалното ТТП бе сключено след 7-годишни преговори през февруари 2016 г. в Нова Зеландия. Участници в зоната за свободна търговия със стоки и услуги трябваше да бъдат 12 държави - Канада, Япония, Виетнам, Австралия, Бруней, Чили, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и САЩ. Американският президент Доналд Тръмп обаче изтегли страната си от споразумението веднага след встъпването си в длъжност.

Отказът на САЩ нанесе удар върху пакта, но останалите страни участнички продължиха консултациите и през януари тази година на среща в Токио се договориха за нова сделка - Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership - CPTTP) или ТТП-11