След множество регионални стачки този път обявената от синдикатите Verdi и EVG предупредителната стачка е национална и ще остави цяла Германия без обществен транспорт. Стачката започва в полунощ в неделя срещу понеделник и ще продължи 24 часа. Особено засегнати ще бъдат федералните провинции Долна Саксония и Бремен, където на 27 март започва великденската ваканция.

От стачките по летищата се очаква да бъдат засегнати 380 000 души, железниците препоръчват на пасажерите си да тръгнат още в неделя, ако искат да достигнат определена цел, градски транспорт няма да има в седем от 16-те федерални провинции: Баден-Вюртемберг, Бавария, Хесен, Долна Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саксония.

И служителите по поддръжката на магистралите с обща дължина 13 000 км ще стачкуват, поради което се очакват задръствания и затваряния на участъци.

Повод за стачката е поредният кръг преговори за заплащането на служителите в обществения сектор. Заради рекордната инфлация синдикатът Verdi иска увеличение с 10,5 процента или най-малко 500 евро месечно повече. (Работодателите досега са предложили увеличение на заплатите с общо 5% с включено еднократно заплащане в размер на 2500 евро за всеки служител - б.р.) Железничарският синдикат EVG настоява за 12 процента увеличение на заплатите или най-малко 650 евро месечно повече.

Както показват допитванията, стачката се ползва с подкрепата на 55 процента от германското население.

Материалът е публикуван в DW