Цяла Германия без обществен транспорт в понеделник

Обявената за понеделник национална предупредителна стачка ще засегне всичко - от влаковете през автобусите до самолетите; магистралите също

Обратно в новината

Коментари - Цяла Германия без обществен транспорт в понеделник | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пуснете Зеленски да говори по видео-стените. Хората ще го разберат.

Рай за бакшишите.

Хората си живеят обикновеното ежедневие , както е от десетилетия - стачки , протести , недоволства, търсят реално по-добро решение за живота, стандарта и свободата си На някои идиоти , израстнали със съветско образование им се привиждат революции, нови световно редове и фантазии по Маркс , Ленин и Путин . За тях ежедневието е войни , агресии и утилизация , все неконструктовни неща за хора без перспектива в цялата си история.

Искали 10,5 % увеличение или най-малко 500 евро повече. Значи заплатите им са нсд 4- 5000 евро в транспортс. С нас ни лъжат стстистически о политически че доходът ни стигал 60% от европейския. Долу лъжливите демократи - ПП, ДБ И ПОДЛОГИТЕ ИМ

Живея в Германия от 20 години. Шофьорите получават много по-малки заплати,, okoло 2000 бруто, след удръжките - около 1500. 5000 е много добра заплата и малко от заетите в обществения сектор и обслужването получават толкова, може би само на най-високо ниво.

На фона на революционните настроения в "клубовете на богатите" - швабия и франция, техните лидери и фон лайнен отчаяно се молят на другаря Си да говори с тях ! Макарон дори заминава за Китай - "сам Макрон да се представи - нека той да проси Мир !". А иначе в Брюксел ще налага санкции на Китай ?! Той другарят Си може и да не го приеме Макарона ...

СВЪРШИ С ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ ЗА СМЕТКА НА ЕВТИНИ РЕСУРСИ СЪР

То им стана навик да стачкуват.

Германия е много по-добре от България и по отношение на заплащането и въпреки това хората ще стачкуват за да си отстояват правата,а ние къде сме-мълчим,най-бедните сме, траем си,правят ни на нищо кой ли не и сме съгласни с мизерията,беднотията и да ни крадат,ощетяват. Няма друг толкова ниско паднал народ!!! А някога сме били велика нация! Всеки си заслужава това което получава!

Първо, има огромно разделение и разслоение между хората, караме се за нищо и никакво, не можем да се разберем, вследствие на това не можем да се обединим. Второ, народът прекалено много е лъган затова не вярва на никого, още повече на разни измислени водачи и се спасява поединично. Трето, вие критикувате, но къде е гаранцията че ако се организира стачка и вие я поведете, няма ли после да се облажите най - много от нея.

Народът навремето излезе и напълни Цариградско от Плиска до парламента. Наскача се, навика се и се кротна, щото в някои отношения българите са много прости, но в други са генетично и исторически схватливи, та се усетиха набързо каква измама е всичко.

Така беше, но и как можехме да повярваме тогава на разни неизвестни - откъде се появиха Петко Симеонов, Ал. Йорданов, Емил Кошлуков и какво са правили пред това?

Стачката е нормален процес в демократичния свят. Ще се споразумеят и всичко ще мине. Не я мислете Германия, БВП е 4х по- висок от този на Русия!

Европа се събужда от отровата на американските лакеи назначени да я поробят ... само че изглежда като 90 годишна бабичка

Кога руснаците ще се събудят и изправят на бунт/революция срещу диктатора в Кремъл??

Никога,защото при тях все още страхът има превез над глада! Когато стане обратното народа всичко помита!

Нашата национална стачка кой я води - КНСБ или Подкрепа? Защото като гледам 10% искано увеличение при германците е 500 евро, значи заплатите са средно 5 000 евро... А храната е на българските цени...

Не знам откъде черпиш тая информация, до скоро машинистите им вземаха 1700 евро. 5000 евро и нагоре вземат много високо квалифицирани и търсени професии - средното е около 2500-3000 евро.

Прочети пак статията... Искат 10% увеличение, което е 500 евро. Значи заплатата трябва да е 10 пъти по 500 евро , т.е. около 5 000 евро. Хайде да не е 5000 евро - да е 4 000 евро... ......... И 2700 евро да, е - кой в България извън София и Козлодуй получава 2700 евро заплата? Такива фантастични заплати във Варна не сме чували...

Черпи я от статията

На кой му пука за швабите ? Тях дали ги е грижа за българите в България ? Ами не. Толкоз.

Ако Германия е добре, Европа е добре.

това е остаряло схващане. Вече има 120 военни бази в Германия , това не е меродавно.

А тук българите (в значителна част) само мрънкат и нищо не правят за да подобрят живота си, след като е видно как го стрижати доят, а сега с тази инфлацияи мародерстване на "търговските вериги и сие" проявява робско мислене.. Ако иска един човек за получи достойно заплащане за която има съответната квалификация, ето пример - Германия. Но за съжаление българинът е свикнал само да се оплаква, нищо да не предприема и да чака месията.

Момче, има хора което не сме родени щамповани с идеята да сме работници на някой. Отиди да отвориш бизнес в Германия…

Хубаво де, ама аз си обичам България. Защо да напускаме Родина, родители и приятели, заради мръсници, които са алчни?

Аз говоря в частност какво прави българинът за да подобри стандарта на живот в родината си и давам сравнение как хората в Германия, или в гърция, ири във франция си отстояват правата, а не да ангарства в чужбина при чужди хора в чужда страна, като България има чудесни възможности, но калпаво мислене за съжаление при известня част от хората... Говоря за манталитета на българина като цяло и защо не предприема нищо в България, в частнот голяма част от обществото, ако иска просперитет в страната си. Никой не им е длъжен, нито ще дойде месията, да им оправи проблемите, а самите те трябва да запретнат ръкави ако искат достоен живот и нормално бъдеще за децата ни. Не е нужно да се бяга, нужна е работа, много работа и уроритост и в крайна сметка плебеите, които мачкат обществото(понеже го позволяваме с търпението и нищоговоренето)да бъдат натирени там, където им е мястото. Ама трябва воля и действие, не да чакаме някой друг да ни оправи проблемите.

Завидливият Ганьо се радва, че богатия Ханс един ден ще има трудности. Ганчо, глупако, Ханс ще запали своето скромно BMW и ще отиде на работа. Губиш ти, Ганьо, защото това е твоята бъдеща кола. Колкото повече я кара Ханс, толкова по-скапана ще е, когато я купиш, лузър пробит.

Спокойно, да не получиш аневризма. Има неща, които са много по-важни от две лъскави ламарини и кока-кола в кенче - като например кредитна задлъжнялост, високи данъци, корпоративна робия до 70-годишна възраст, липса на собственост (всичко ипотекирано), етническа търпимост - та по-кротко го давай ;-).

Ти си отрепка, свикнала да живее с огризки.

За проруските галфони стачка и протест са мръсни думи. Тези боклуци са свикнали да служат на диктатора до гроб. Такива подчовеци избират Тиквун.

А в Расия всеки алкаш разполага с частен тралей. Да здраствует Джуджи!

Сънуваш джуджи ли? Споко бе, в раша е. Няма да те притеснява.

Стачки в Германия и Франция не говори добре за ЕС.

Къв СЪЮЗ бре Петре. В един съюз има разбирателство и РЕСПЕКТ. Според теб нас респектират ли ни?

Така като попропетох малко мнения, и особено на Инженерче и на тези, които му опинираха и допълваха, започвам да си мисля, че с моите мизерни около 2,7к лв. чисти на месец съм не много по-зле от тях там, но не ми се вярва много, много... В нашето семейство само аз работя по стечение на обстоятелствата и отглеждаме 2 малки деца. От тези пари ми се удържат 500лв. за кредит и остават около 2200, с които помагам и на родителите си и за цивот в София нинстигат на косъм. Добре, че упсяхме да купим мизерен апартамент преди няколко годининсъс спестени средства и кредит, та ооне не плащаме и наем, иначе край...

Въпросът не е колко получаваш или колко са получавали в Германия. Въпросът е колко ще им вземат от полученото! Защото за момента изгледите са тройно на това преди... войната, зеленото джендърство и ковид излагацията. Тенденцията е към 2024-2025 в Германия да живеят като в България. Не всички ще са бедни, но то и в България не всички са зле... Идеята обаче за висок общ жизнен стандарт е минало. Въпреки че Холандия се събуди и ще изрита лгбт калинките (никой не написа дума за изборите там на 15ти март)...

То, па, щото ние само от тук разчитаме за новини. Тук сме да коментираме и да се гъбаркаме. В Холандия добре стана, особено след като Марк пусна копоите да стрелят с бойни патрони по тракторите. Обаче новите управляващи там ще са просто спящ полицай на пътя на системния колапс. Малко ще го забавят и това е. Имам наблюдения както от скандинавци, така и от южняци. В Италия и в Гърция вървят с бодра стъпка към изравняване по стандарт с нас. Гърчолята от 2010-та насам имат изтичане на 1 млн. младежи, та стабилно ни гонят и по този показател. Миналата седмица, пред заведение са пребили Варуфакис - натрошен нос, счупена скула и т.н., а влаковата им катастрофа е нещо, което и тук е невероятно да се случи. Там голяма част от инфраструктурата и конкретно ЖПто им са много по-зле от нашите, което звучи като сериозно постижение.

Понеже не знам немски (and proud of it), някой може ли да ми преведе Deutschland Uber Alles в контекста на тази новина с липсващия обществен транспорт? Така на око, звучи ми като "Всички немци да ползват Uber", ама може и да бъркам.

Преводът е дгд дойчланд, и без това полза от ходенето на работа няма...

Е, с ходенето на работа приключих още преди десетина години. Независимо от размера на заплатата, щом си капитализираш труда, значи си работническа класа, т.е. пролетарий. А предвид, че никога не съм имал мерак да се обединявам с пролетариите от всички страни или както там беше лозунгът, смятам че даже късно направих прехода.

Гледам "тихата " радост на нашенските кремълски тролове от стачките в Германия, почвам да се питам дали нямат нещо общо кремълските тролеферми с разпалването на чак такова недоволство. Все пак това са хората, които не се посвениха да употребят и ковид пандемията за целите си, дори с цената на живота на много хора, облъчени от пропагандата предназначена да дестабилизира запада всячески. Понеже диктаторите имат едно принципно и фундаментално предимство. Не се чувстват длъжни да се съобразяват с народа си и не го правят. Народа е длъжен и принуден да търпи. Недоволните и несъгласните се издирват и елиминират, ликвидират или прогонват, а на запад щат не щат трябва да се съобразяват.

Успокой се и си сложи още един буустър

Освен ти никой друг не се радва

Не се ли вдигнат хората, нищо не става, бедните бедни, богатите още по-богати.

А ще става по-зле. Всички данъци ще се вдигнат, имотният ще удари 300-800% сега (сменят системата), следва задължително саниране и смяна на отоплението с ток (50+ цента на квч в момента)... Храните и стоките от първа необходимост имат ежемесечно покачване с двуцифрен процент.. в момента в който не успяват да плащат наемите си или ипотечните кредити и ще стане като във Франция. Което е и целта на Путин, Си и Байдън... Затова ще се провлачва и/или разпалват такива конфликти докато европейските джендъри не запълзят като нас в България от 89 насам. Ние им бяхме експериментът. Сега го прилагат у тях 1:1

аз няма да работя за германците

Интересно какво мислят нашите синдикати в България?

В двете водещи държави в ЕС - стачки и бой. От една страна е похвално, защото така се отстояват права и позиции, от друга страна е обезпокоително, че им се налага да стигат чак дотам. Май не ще да е от хубаво и от възход.

Съгласен съм, но Италия някак си я пренебрегваме! И там някак си не е толкова розово.

2023-03-26 17:44:16 Да, (нерегистриран) Така е. Но добави още 3000 от втората заплатата в семейството остават 4000 на месец след разходите. И това не са големите заплати.... Карат нови автомобили, пътуват по целия свят. Не ги оплайвайте. Стига сте писали глупости, Мъжът вземал 3000 чисто, хайде и жена му още 3000. Да, ама не. В Германия жените масово не работят, защото ако и те работят облагат доходите на семейството с много високи данъци. Така принуждават жените да си стоят в къщи и да си гледат семействата, а и отчитат ниска безработица. Ако всички тези жени тръгнат да си търсят работа положението ще стане катастрофално, но те са го измислили как да не стане. А и по принцип жените работят по-нископлатена работа от мъжете, Германия не прави изключение от това.

На твойте глупости ли да вярвам или на това което виждам в Германия? Но щом така се успокояваш, твоя работа.

И какво виждаш в Германия? Че във всяка къща влизат месечно по 6000+ евра и всички благоденстват? Аз що ли видях и виждам ежедневно друго? Че има много семейства, които и интернет нямат. Работи само мъжът. Живеят в наследствена къща от родителите. И? Благоденстват според тебе? Немците масово нямат собствен имот, живеят под наем, те собствен дом не знаят какво е не могат да си го позволят. И като умрат, хайде в църквите за заупокойна служба и оттам към крематориумите. Не си наясно, идеализираш и не искаш да се разделиш с илюзиите си. Ама ще се наложи.

Боклуци има навсякъде по света, но в България те управляват. Германия не я мисли.

Как жените не работят и това е по- ниска безработица

Синдикатитееееее.... Има ли ви в Българияяяяя? Защо ли питам???

Какво беше това германия някой знае ли ?

Едно такова с много немци и турци вътре, малко по-малко юго и от новите попълнения!

Е как какво - колония на съединените американски щати!

Най много С класи на калпак , не правят народа богат , а за щастлив хептем.Олигарси бол , филантропи никакви.Това , дами и господа , ни различава от преди 45та и запада сега

Средна заплата на един от семейството е толкова, а на другия/та още толкова. И кво става? Кога ще видите в България такива пари? В Германия ако си работлив, всичко можеш да си позволиш. И най-важното го можеш без да си криминално проявен с 50 висящи дела.

Какво по-точно означава всичко? Ако си работлив казваш ще си купиш къща, ама къщата струва повече от един милион евра. Е не можеш да си я купиш, трябва да си вече елит, не средна класа байно, за под средната да не говорим. Можеш да си позволиш да се набълбукаш с кредити и да си ги обслужваш, да отидеш тук там на почивка в Италия, Испания, на круиз да речем, но това не означава нищо.

Искат минимум 5500 евро или 11 000 лева месечно или стачка до дупка!! Браво! В България,цените на храна същите или по скъпи, заплатите 700% по Ниски но.....Никой не протестира...Доволни хора!!!?? Овце?

Това е рузалтата от санкциите и близането на змерикански гъзове. Германци, сега вие наложете санкции на вашия шпек и зелената лесбиика АНАЛена !!!

Това е рузалтата от санкциите и близането на змерикански гъзове. Германци, сега вие наложете санкции на вашия шпек и зелената лесбиика АНАЛена !!!

И тия нагазиха в лайната

Най големите икономики в ЕС са в непрестанни стачки, но спокойно, сега ще поканят в медиите, няколко кошаревски икономиста, за да ни кажат, че всичко е наред, че е нормално, че имаме най ниските данъци и цени на тока...... нищо, че всичко останало ни е най скъпо в ЕС спрямо доходите ни.

Всеки иска да е богат на старини

Държави които губят луксозния си живот, реагират по този начин!!! Друг е въпроса защо се стигна до тук, а може би и по-зле да стане!!!

Те печелят

В България най-зле са зърнарите, ресторантьорите, хотелиерите и таксиджиите. Само те заплашват със стачки и блокади. Останамите сме доволни. Живеем добре и си имаме сайт вече с цените. Приказка.

Явно си губят луксозния начин на живот и за това така реагират.

"В сайта, който направихме, хората могат да сверят цените в градовете. Надявам се скоро да могат да съпоставят и минималните цени, които самите хранителни вериги ще предоставят. Сайтът е foodprice.bg и в Google също вече се индексира. Постарахме се той да е лесно достъпен. Той е за потребителите, за медиите и за всички, които искат да намерят адекватна, нормална и гарантирана като произход информация от правивителството", посочи министър Гечев. "Вече на обществено обсъждане е и Наредбата за централния регистър към Агенцията за безопасност за храните. Така ще имаме цялостната информация по цялата верига на доставки, за да може и самите институции да проверяват не само качеството на храната, но и ценообразуването", допълни още той. Агенцията за безопасност за храните. Така ще имаме цялостната информация по цялата верига на доставки, за да може и самите институции да проверяват не само качеството на храната, но и ценообразуването. „Цените, които към момента се виждат на сайта, са средните цени, които се измерват. Голяма част от хранителните вериги казаха, че ще участват в тази инициатива – ще предоставят най-ниските цени в дадената верига на даден продукт. Този продукт ще е маркиран по определен начин, за да се знае, че това е част от него. Те трябва да имат наличности на този продукт за цялата седмица, за да не се заблуждават потребителите. Ако не са сигурни в този продукт, по добре е да не го слагат в системата. Там ще са цените без промоции“, уточни отново министър Гечев. Според него вече има както успокояване на цените, така и добри промоции. "Веригите от следващата седмица вече ще предоставят информация, поне пет вериги обещаха да го правят", каза още той.

Ха сега направете и сайт за цените на горивата, на газа и на ел. енергията. Нека да видим и там как стоят нещата.

Ей, съсипаха ги на руснаците с тези санкции...

Прочетох повечето коментари и разбрах колко е зле в Германия, Австрия, Дания и тн да не изреждам. Само не разбрах поради каква причина там е пълно с чужди работници включително и булгар булгар, а да излъгали са ги. Я ми сметнете тупани как живее 3 членно семейство в българия с 3000 лева нето на месец и колко хора получават тези пари. Проста сметка наем 700, храна поне 1000 средно по 30 лева на ден, сметки 300, гориво 200, подръжка кола средно 200, дрехи средно 200, някой непредвидени 100 да кажем и колко остават 300лева при възможно най голямото пестене,без ресторанти,бе кафенца, без цигарки и тн. Я сега проверете какви доходи се получават.

Така е ! Само че, Германия и другите страни в Европа,не искат да стигнат дъното като България!

Когато започнеш да плащаш 25-45% ДОД , ела тогава се обяснявай.. Колкото до това, защо ходели били да работят нашенци навън - ми че те и в Чехия и в Гърция ходят, а те не са Германия! Наем в Оряхово, Елена, Казанлък не е по 700лв а ве си длъжен да ходиш по ресторанти.. Може например вместо 8, да работиш по 9 часа и да изкараш повече.. Или да си седнеш на задника и вместо кафенце и цигарки да ставаш сутрин по-рано, да поработиш до 15, и после да седнеш да учиш програмиране например и да си смениш професията.. Никой не ти е длъжен

То па така се учи програмиране... Затова сме на тоя хал и в ИТ сектора, щото инженери и магистри от ФМИто няма, но е бъкано със самоуки и с наковчета.

Европа! Най-развитите държави,най-големи протести! ВРЕМЕ Е ЕСЕС ДА СЕ РАЗПАДНЕ ,КАТО АТОМНА БОМБА

Добре де, нали тези стачки, бунтове, протести, трябваше да са в Русия? Все пак, камара санкции наложиха.

Не знаеш,ли?!

Шило

Така излиза!

Да не те е напръскал самолет бе Шило?

Шило

Не, защо? Нали това беше целта на санкциите- да "смачкат" Русия. Пък, то?

В България най-зле са зърнарите, ресторантьорите, хотелиерите и таксиджиите. Само те заплашват със стачки и блокади. Останамите сме доволни. Живеем добре и си имаме сайт вече с цените. Приказка.

Това, което става в Германие, Франция, Гърция у нас това е утопия ... Защото СиндикализЪма у нас е само по телевизията и за събиране на членски внос, с който да тлъстят врат ДЕЙЦИТЕ и РЪКОВОДИТЕЛИТЕ на синдикатите. Защото винаги са били на хранилката на работодателите и държавата. Защото винаги са били обгрижвани - с коли, канцеларии, консумативи, телефони, .... Защото винаги са били съгласни с всичко ... Защотио не искат да си развалят рахатлъка със стачки , а се интересуват само от пачки. Защото винаги са ИМИТИРАЛИ синдикална дейност. И още Защото, и още, и ощеее.... Какво са постигнали синдикатите до сега? Отговорете си сами!

Вижте ... и да, и не. Абсолютно съм съгласен, че в България синдикатите са оръжие на властта да потушават стачки. Лаладжии, които не вършат нищо. Но в Германия стачкуват тези, които нямат алтернатива - преди месец стачкуваха летища - трябваше да хвана ICE - билета беше х3, защото знаеха, че всички от самолетите трябва да се приберат някак си. Един частник няма как да стачкува. Особено средните фирми - които са фермата, гръбнакът на иновациите в Германия. Ние трябва да работим до скъсване, защото цените на материалите са с 30% отгоре а имаме договори преди година, сключени на старите цени. Реално цялата ситуация ще се отрази зле точно на такива хора и бизнеси - създателите на нещата. Това ще убие прогреса. Не знам кой има полза от това, наистина.

Ние пък протестираме, като емигрираме в Германия и Швейцария!

Така направихме 2 милиона и продължаваме! Как да се бориш с тиква на власт или с патологичен лъжец с мазна усмивка?

Един българин правил секс с пияна германка. И докато я любил на познатото място, българина и мушнал пръст в другото място. Германката възкликнала "о, цвай", българина и отвърнал "трай, ма, трай". А германката се зарадвала"оооо, драй"

СПОКО! Всичко е ОК не се притеснявайте нещата са си ТОП! Банките не фалират, протестите са бутафорни и ЕС е единен.

В Германия синдикатите призовават за общонационална стачка защото искат увеличение на заплатите от 10,5% ,а работодателите дават само пет. Предполагам че ще се срещнат някъде по средата около 8% и увеличение от около 350-400 на на месец, много ми е интересно синдикатите в задунайска губерния на шофьорчето на самолета , зеленото вмирисано чорапче с вдигнатото юмруче, ибрика на маломирния плашипутарник -кремлянският гном, кога ще призоват на стачка за вдигане на заплатите. А още ми е по-интересно в говняшка дали има въобще синдикати и някой дали ще се осмели да излезе на улицата въобще...

Юмручето му яко влезе в герберасткият ти задник, нали?

Средна заплата в Германия - 4120 евро. Това при Steuerklasse 3(най-лекия данъчен клас) е от порядъка на 2900 евро. Ако си първи клас - 2300 някъде чисто. Така - средна вноска за кредит за апартамент - 500 евро. Rundfunksbeitrag - 19 еврака месечно. Комунални - ток, вода телефон, боклук са около 300 евро на семейство. Автомобил на лизинг - под 300 евро нищо вече няма да намериш. В началото на годината започват интересните разходи - данък сгради, застраховка кола, ADAC(нещо като нашето СБА), застраховка жилище, лична(Haftpflichtversicherung) - и без нея не може. Останаха им 1000 еврака за живот. Но не и когато ти се развалят все по-често "зелените" електроуреди - пералня, сушилня, милялна, телевизор. Животът им вече е 7-10 години макс. Инспекция на автомобила, консумативи - оп, останаха 500 еврака на месец за храна, щото шваби трябва да пести и за отпуската. И с тия 500 евро трябва да храни семейство, без да броим горивото на бричката! Ей за това скачат! За да имат по-добър живот трябва зелените да бъдат завряни в ъгъла, да разчитат на ядрена енергетика, да конструират автомобили, държащи поне 20 години ... Но уви!

500 евро за жилище?! Къде, в някой гараж?

Инженерче

Моята е 870 за къща на 45 километра от столицата на провинцията. Не говорим за Мюнхен, например - там под 1800 еврака не може да паднеш, за това всички са под модерното робство на наемите!

За това си под модерното робство на доживотните ипотеки. И то на село.

Инженерче

Не е така ... взех къщата за 220 хиляди, в момента мога да я продам за около 250. Хванах последния влак на ниските лихви - на 1,5% съм, плюс 50 хиляди субсидия на под 1% за семейство. Даваш 20 хиляди за нотариус, брокер и данък. Ако си под наем това са ти две години пари хвърлени на улицата. Живееш ли три години вече си на плюс. С оглед на обстоятелствата, смятам, че ако сме живи-здрави след 3 години ще мога да я дам за 350к ако реша. Едно освежаване и е готова. В момента никой не купува, защото най-ниската лихва за ипотека е от порядъка на 3,7%.

Когато я продадеш с 150K печалба, се похвали! То ако ставаше така, всички щяха да са като Тръмп. Но ги гледам, ще изплащат дупки цял живот. 220 хиляди тбява да е доста зле и далеч, защото където живея, скапаните апартаменти в кофти селата са от 360 хил. Къщи и централни жилища - от 600 - 700 хил. нагоре.

Нещо подобно е, но заплатата в семейството е по две и Майорка е като немска провинция през цялата година. Не ги жали.

Инженерче

Ами когато мама е с дете? Добре де, моята дойде без стаж и няма майчински, ама пак е тегаво!

Нашите деца си имат свои деца и не се оплакваме с жена ми, около 4500 нето на месец. Топъл наем 560,ток 62. Останалото е както си го решим. Имаме два автомобила, единият го ваехме на лизинг преди четири години. Струваше ни около 42 000 евро. Изплатихме го и сега е наш. Спестихме и пари. Ех, не са стотици хиляди, но сме благодарни. Вече 7 години сме тук и обиколихме много места, за които в България не можехме, и да си помислим. Да,тежко е но се понася.

Инженерче

Браво на вас! Пожелавам ви всичко най-добро, наистина! Ние сме в позиция, в която дойдохме и тепърва правим нашите деца, и само аз работя. Много е тегаво, но става. Както и вие знаете, сега е много трудно със спестяванията, а дойде ли ремонт ... Да, уредено е, да, много неща ни липсват. Предполагам щом е така сте и на годинки - да не вземете дом е правилното решение, но когато поработите десетина годинки и ако се пенсионирате ще имате нормална пенсия, дори да решите да се приберете! Поздрави от Ройтлинген.

...ами като толкова schlecht е в немачка,какво крепиш там,ела си в бг,ако си пекан и добър инженер,ке си докараш 2500лв. на месец чисто минимум и то тук у дома

Инженерче

Звучи много грозно, но в момента толкова пари са за никъде!

Защо пропусна да напишеш приспадане на горивото за биричката от данъчните . Месечна добавка за деца в моя случай 500 евро . Тринайста заплата или пари за почивка . Явно искаш да се изкараш социални помощи .

Инженерче

13 заплата? Браво на вас! Kilometerpauschale не е да ти дават 31 цента на километър, ами толкова влизат в микса - приспадат ти се от порядъка на 450 евро на година ако работата ти е на 30 км от вкъщи. Да са ви живи и здрави децата, а, и 250 евро за първо дете на градина :).

Много верни неща си написал, но за хубави пенсии след 10 години работа, забрави. Аз съм от 22 години тук, осигурявам се сама, като доцент на хонорар и тези 631 евро на месец, които плащам ми носят 38 евро пенсия, когато се пенсионирам. 10 х 38 прави 380 евро. Германия има огромен проблем с пенсионната си система. Ако чакам на тази пенсия, съм жива умряла.

...когато учих в Германия,през2002 пак беше скъпо,за такива като мен от бг,въпреки че имах и стипендия,,ясно ми беше че никога няма стана немец....