Милиони германци изпитват трудности да покриват високите разноски за живот, а банковите им сметки са на минус, сочат резултатите от потребителско проучване, цитирани от АРД. Според тези данни през последните три месеца на 2022 година всеки седми човек в Германия е надхвърлил лимита си по банковата сметка или е използвал своя овърдрафт. Около половината от засегнатите посочват като причина високите разходи заради инфлацията, както и нарасналите цени на енергията.

Капаните на овърдрафта

Овърдрафтът, подобно на потребителските кредити, е предназначен не за финансиране на живота, а за краткосрочни нужди, казва председателката на Федерацията на германските потребителски организации Рамона Поп в интервю за SWR и предупреждава за капаните на банковия овърдрафт. "С тревога наблюдаваме, че увеличените разходи за живот карат хората да теглят кредити, тъй като доходите им вече не са достатъчни", коментира още тя.

Данните са от проучване на потребителските центрове в страната. Девет процента от участниците в него предполагат, че в дългосрочен план няма да успяват да покриват увеличените разходи за живот и затова ще бъдат принудени да задлъжнеят.

На пръв поглед банковият овърдрафт изглежда практичен и удобен. За повечето клиенти той е автоматично достъпен. Проблемът обаче е, че обикновено върви ръка за ръка с много високи лихви. В Германия те могат да достигнат до повече от 14% годишно. Средната стойност е около 10%.

"Неморални лихви"

"Тези лихвени проценти по овърдрафта са неморални и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин", казва в тази връзка Кристиан Гьорке от Лявата партия и призовава за ограничение на лихвените проценти по овърдрафтите.

Потребителските организации в Германия обаче смятат, че подобно искане е по-скоро борба със симптомите, отколкото с причините за проблема. "Защото смятаме, че е много по-важно да се ограничи самият овърдрафт, за да не остават хората за дълго време в него", обяснява Рамона Поп.

Конкретното искане гласи: да не се отпускат големи овърдрафти без проверка на кредитоспособността. "При много хора овърдрафтът е два или три пъти по-висок от месечния им доход", посочва Поп. Според нея по този начин излизането от спиралата на задлъжнялостта става много трудно.

Материалът е публикуван в DW