Цените на внасяните у нас стоки от САЩ може да се повишат в резултат на търговска война с ЕС, каза в Националния пресклуб на БТА проф. Татяна Хубенова - председател на Съюза на икономистите в България. Ефектът от митата, които ЕС ще наложи на някои стоки, няма да е значим, но тепърва трябва да се прецени, добави тя.

В краткосрочен аспект сме свидетели на рязка промяна и изостряне на политическите отношения между големите капиталистически страни, свързани с решението на САЩ да се въведат мита от 25 процента на стоманата и стоманените изделия и 10 процента мито за алуминиевите изделия. ЕС и Канада отговориха с подобни мерки, Китай също е готов да наложи мита, посочи тя. В международните търговски отношения се наблюдава голям подем на "икономическия национализъм", добави Хубенова.

Събитията от срещата на страните от Г7 са обясними, не са неочаквани. Предстои да има предоговоряне на световния търговски ред в Световната търговска организация, посочи още проф. Хубенова.

Администрацията на Тръмп провежда политика на изолационизъм, но тя е обречена на провал, защото ще увеличи безработицата в САЩ и политическата подкрепа към него ще намалее, каза проф. Стефан Стефанов, член на Съюза на икономистите в България.