Търсенето на петрол през 2020 година се очаква да спадне с 9 на сто. Това се посочва в публикуваните днес части от доклада на Световната банка "Перспективи на световната икономика", който ще бъде оповестен цялостно на 8 юни, съобщи ТАСС.

Поевтиняването на петрола в края на януари отразява главно спада на търсенето заради пандемията и въведените ограничения заради нея. Освен рецесията тези ограничения повлияха и на пътуванията и транспорта, на които се падат две трети от търсенето, се посочва в текста.

Както се очаква търсенето на петрол през 2020 година ще се понижи с безпрецедентните 9 процента, се казва още в документа.

Ниските цени на суровината, прогнозират експертите от банката, ще влошат финансовото състояние на страните производителки, като само в най-добрия случай цените ще окажат ограничена подкрепа на възстановяването в ранен етап.

Световната банка посочи още, че очаква коронавирусът и рецесиите, породени от него, да оставят "дълготрайни белези" върху развиващите се страни и страните с нововъзникващи пазарни икономики, допълва Ройтерс.

В представените днес части от доклада банката уточнява, че през идните пет години страните с нововъзникваща пазарна икономика, засегнати от финансова криза, може да отчетат спад на икономиката си с 8 на сто, а при развиващите се страни износителки на петрол спадът може да е 11 процента