Актуализация на бюджета и индексация на пенсиите събра около една маса правителство, работодатели и синдикати. 

В дневния ред на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество са проекти за изменения на три закона - за план-сметката на държавата до края на годината, както и бюджетите на Здравната каса и на Общественото осигуряване. Предвижда се актуализацията на пенсиите да е от 1 октомври. Както знаем, заложено е минималната да се вдигне от 300 на 340 лева, а максималната - от 1440 на 1500 лева. Очаква се да има и социална надбавка за пенсионерите, които се намират под линията на бедност. 

КНСБ ще подкрепи така предложената актуализация на бюджета, коментира по-рано пред БНР Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания към синдиката. По думите му повечето пера са много правилно разписани. Според Костов намаленият дефицит е добра стъпка, а увеличените приходи ще отидат към приоритетни сфери - социални разходи за ръст на пенсиите, здравеопазване и подкрепа за бизнеса. 

"Дали са необходими и дали са належащи тези разходи, които се предлагат в момента - категорично да. България е с един от най-ниските дефицити в целия Европейски съюз. България изхарчи два пъти по-малко средства за подкрепа на бизнеса, домакинствата и хората в условията на пандемия от другите страни. Не само сме с най-ниския дефицит, но сме и с най-ниския дълг. Спрямо всички останали страни сме в най-добрата ситуация", коментира Костов.