Промените в данъчните закони догодина ще обсъди Съветът за тристранно сътрудничество, съобщи БНР. Най-важната от тях е запазването на 9-процентата ДДС ставка за широк кръг стоки, които принципно се облагат с 20 на сто косвен данък.

Бизнесът и синдикатите ще представят позициите си по проекта за промени в данъчните закони, представен от служебния кабинет. Той има възможност да ги внесе в Народното събрание преди сформирането на редовно правителство, а между двете четения да бъдат направени промени, каквито представителите на парламентарните политически сили одобрят.

Какво гласят предварителните текстове по отношение на Закона за данъка върху добавената стойност:

Намалената ДДС ставка бе приета миналата година заради пандемията от Covid-19 като в нея се включват бебешките храни и пелени, автобусните превози, сервираните храни в заведенията и част от туристическите услуги, които бяха извън намаления обхват преди пандемията. В списъка са включени още доставката на книги и печатни материали, както и ползването на спортни съоръжения. 9-процентната ставка е валидна до края на годината, а от финансовото министерство предлагат удължаването ѝ до края на епидемичната обстановка заради коронавируса.

Освен промени в Закона за ДДС, министерството предлага допълнение и изменение в законите за корпоративно облагане, за данъка върху доходите на физическите лица и закона за данъчните складове и акцизите.

Очаквайте подробности!