Страните членки на ЕС не са успели да съберат през 2019 г. 134 милиарда евро приходи от ДДС, сочи нов доклад на Европейската комисия, публикуван днес.

Сумата е формирана въз основа на несъбраните приходи поради измами с ДДС, практики за избягване на облагане с ДДС, фалити и финансова неплатежоспособност, както и грешни изчисления или административни пропуски, се казва в съобщението.

Все пак неизпълнението на приходи от ДДС продължава да намалява, посочва Еврокомисията. В номинално изражение то е намаляло с близо 6,6 милиарда евро през 2019 г., което е значително подобрение спрямо понижението от 4,6 милиарда евро през 2018 г.

Най-голямо неизпълнение на потенциалните приходи от ДДС през 2019 г. е отчела Румъния - 34,9 процента, или 7,4 милиарда евро, следвана от Гърция /25,8 процента, 5,35 милиарда/ и Италия /21,3 процента, 30,1 милиарда/. На обратния полюс е Хърватия с едва 1 процент неизпълнение, или 77 милиона евро, следвана от Швеция /1,4 процента, 597 милиона/ и Финландия /2,7 процента, 646 милиона/.

България е в средата на таблицата с 8,3 процента неизпълнение на ДДС приходи, или 508 милиона евро. В процентно съотношение страната ни е сравнима с Дания /8,6 процента/, Австрия /8,7 процента/ и Германия /8,8 процента/.

"Въпреки положителната тенденция, регистрирана през последните години, неизпълнението на потенциалните приходи от ДДС продължава да буди сериозно безпокойство", заяви комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони. "Тазгодишните цифри съответстват на загуба от над 4000 евро за секунда. Това са неприемливи загуби за националните бюджети и означават, че обикновените хора и дружествата са оставени да поемат недостига чрез други данъци за заплащане на жизненоважни обществени услуги", допълва той, цитиран в съобщението.

Загубата на приходи от ДДС оказва изключително отрицателно въздействие върху държавните разходи за обществени блага и услуги като училища, болници и транспорт, се посочва в съобщението на Еврокомисията. Липсващият ДДС може да окаже и отрицателно въздействие върху плановете на държавите за възстановяване от пандемията от COVID-19 или за финансиране на борбата с изменението на климата.