България, Малта и Нидерландия са трите страни в ЕС, които още не са представили в Европейската комисия завършен план за икономическо възстановяване. Това съобщи говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси, предаде БТА.

Той отбеляза, че плановете на 16 държави вече са одобрени от ЕК и се очаква становището на Съвета на ЕС, за да може да започне изплащането на първите заложени суми от европейския бюджет. Пет страни са поискали удължаване на двумесечния срок за оценка на плановете им от комисията - Полша, Естония, Румъния, Швеция и Финландия, добави говорителят.

По неговите думи в понеделник, когато изтича крайният срок за оценка на плана на Унгария, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен няма да пътува до Будапеща. Говорителят отбеляза, че не може да се предвиди дали до края на срока Унгария ще въведе исканите от комисията промени в плана. Фон дер Лайен пътува до всяка от страните, чиито планове са получили първоначално одобрение, за да ги връчи символично на местните власти.

В интервю за Dir.bg служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов обясни, че Планът за Възстановяване на страната ни ще бъде внесен в средата на юли.

"Изпълнението може да започне когато Планът бъде одобрен от ЕС, тоест реалистичният сценарий е тази есен. Но тук става въпрос за префинансирането от 13% - то ще дойде тази година, това са около 1,6 милиарда лева. Всички други средства ще дойдат едва при изпълняване на заложените крайни цели по отделните проекти", каза Атанас Пеканов.