Гладът в света през 2017 година е нараснал за трета последователна година, се посочва в изнесените от пет агенции на ООН данни, цитирани Франс прес и БТА. Те определят "изменчивостта на климата" като "една от основните причини за тежките продоволствени кризи" по света.

През 2017 година 821 милиона души в света са страдали от хронична липса на храна спрямо 804 милиона души през 2016 година, което е всеки девети човек на планетата, информира публикуваният днес годишен доклад за сигурността на прехраната в света.

Броят на хората, които страдат от глад, се върнал на нивото "от преди 10 години" и потвърждава "обръщането на тенденцията към намаляване", започнала през 2015 година, се подчертава в доклада, изготвен от Организацията на обединените нации за прехрана и земеделие (ФАО), Международният фонд за земеделското развитие, УНИЦЕФ, Световната програма по прехрана на ООН и Световната здравна организация (СЗО).

"Ситуацията се влошава в Южна Америка и в по-голяма част от регионите в Африка, а спадът на недохранването, който беше характерен за Азия доскоро, изглежда значително се забавя в този регион", се посочва в доклада.

"Ако не удвоим усилията си, рискуваме съвсем да не успеем да постигнем целта за премахване на глада до 2030 година", безпокоят се от агенциите, изготвили доклада. Тази цел е заложена в Целите за устойчиво развитие на ООН.

Миналата година акцентът беше върху влиянието на световните конфликти върху увеличаването на глада, а сега докладът анализира подробно връзките с климата.