Уникален шанс за европейското бъдеще на България. Достъпът до големия пакет - за възстановяване и устойчивост зависи от предложенията, които трябва да направим до април 2020 г. Ще бъдем бързи, ще бъдем едни от първите, заяви вицепремиерът. Колкото по-бързо се представим, толкова по-добре. Това заяви на брифинг часове след успешно завършилата среща на върха на ЕС, на която беше одобрен многогодишният бюджет и Фондът за възстановяване от общо 1.82 трлн. евро вицепремиерът Томислав Дончев.

Вицепремиерът коментира, че размерът на многогодишната финансова рамка е очакваният, той е леко намален, предвид че Великобритания излиза от ЕС. Дончев посочи, че общият пакет финансиране, който ще бъде достъпен за България в следващите години, възлиза на 28,934 млрд. евро.

Като първа задача в хоризонта на този мандат вицепремиерът открои справяне със здравните, социалните и икономическите последици от пандемията. А като втора: подготовката на всички документи, които биха ни осигурили достъп до пакета финансиране от ЕС.

Помощи за бизнеса, социални програми по схеми, които стигат до огромна част от бизнеса - бързи пари, на място - всички да получат пари. Тогава няма да има избрани и неизбрани фирми. Да кандидатстват 5000 фирми, помощ да получат 700, отбеляза вицепремиерът във връзка с програмите за безвъзмездно финансиране на малки бизнеси.

Дончев изтъкна, че ще се набляга на енергийната ефективност. Целта е да помогнем за енергийната ефективност - не просто за сгради, а за внедряване на нови машини. Всичко ще е за бизнеса- да произвежда с по-малко разходи, коментира вицепремиерът.

Ще бъдат санирани всички обществени сгради, сред тях детските градини.

Жилищните сгради ще се санират на принципа на споделеното участие, но без да има нужда етажните собственици да вадят пари от джоба си, ще се прилагат различни схеми, като ваучерни.

Сред главните акценти ще са иновациите - трябва да произвеждаме уникални продукти, категоричен е Томислав Дончев.

Каква е "разбивката" за България

Общият размер на безвъзмездното финансиране е 24,385 млрд. евро. Допълнително страната ни ще има достъп до изключително изгодно заемно финансиране в размер на 4,549 млрд. евро.

Имаме допълнителен пакет от 200 млн. евро по линия на кохезионната политика за най-слабо развитите райони, обясни Томислав Дончев.

От почти 30-те млрд. евро средствата по т.нар. кохезионна политика са в размер на почти 9 млрд. евро, средствата за преки плащания, които българските земеделски производители познават много добре, са в размер на 5 млрд. евро, посочи Дончев.

Инструментът React EU е в размер на 658 млн. евро. Това е най-бързият инструмент, който ще бъде достъпен в рамките на тази година, каза Дончев. В документите на ЕС може да се прочете, че финансирането по този инструмент ще се разпределя между държавите членки, като се вземат предвид относителният им просперитет и степента на отражение на сегашната криза върху техните икономики и общества, включително младежката безработица.

Големият инструмент за възстановяване и устойчивост е в размер на 6,217 млрд. евро, които ще бъдат разходвани за справяне с кризата и като мощен буфер, отбеляза Дончев. Срокът за кандидатстване по фонда за възстановяване и устойчивост е април 2021 г.

Дончев посочи, че средствата по Програмата за развитие на селските региони са малко над 2 млрд. евро, по фонд "Миграция и сигурност" - 239 млн. евро, а почти 56 млн. евро са предвидени за извеждане от експлоатация на блоковете на АЕЦ "Козлодуй".

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пък изтъкна, че България получава 1 млрд. евро повече от европейския бюджет.