Планът за възстановяване и устойчивост е инструмент, който може и ще помогне за ръст на БВП спрямо държавите в ЕС. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на онлайн публична дискусия, посветена на втория стълб от Националния план за възстановяване и устойчивост - "Зелена България", предаде "Фокус".

"Имаме да наваксаме във всички сфери. Куп сектори са мощно недофинансирани. Това е не само сферата на енергийната ефективност, водния сектор, пътния и железопътния", каза той. По думите му ролята на държавните стимули е важна, но наваксването е въпрос на дързост и технологично ниво на българския бизнес.

Според него публичното финансиране има характер на лекарство.

"Ако то е дозирано правилно, върши добра работа. Ако обаче се предозира, би могло да има обратен ефект", каза още той. Вицепремиерът добави, че всички мероприятия, свързани с енергийната ефективност, ще бъдат съфинансирани. 

След 10 години България трябва да е готова да покрива тези публични инвестиции без външно финансиране, каза още Дончев.

"Ние имаме два сценария. Да продължим развитие с умерен прогрес във всяка от сферите. Това е нелош сценарий. На мен ми се иска поне в няколко области да не бъдем толкова умерени в прогреса напред, защото ако погледнете числата, България е влязла в ЕС БВП 31% на глава на населението спрямо средното европейско. Сега сме с 20% нагоре. Целевата стойност и то в къс период трябва да е 70% от средноевропейското. Ние не можем да чакаме 12 и 13 години за следващите 20% ръст", заяви вицепремиерът.