Стотици текстилни фабрики отново отвориха в Бангладеш, нарушавайки карантината в страната, която е един от световните центрове за производство на дрехи, с риск от разпространение на коронавируса сред работната сила. Това съобщи днес източници, цитирани от Франс прес.

Принудени да затворят магазини по целия свят, за да се съобразят с ограничителните мерки, водещи марки конфекция отмениха поръчки за най-малко 3,1 милиарда долара в Южна Азия, по данни на Асоциацията на производителите и износителите на облекло в Бангладеш (BGMEA).

Заводите прекратиха дейността си в края на март след въвеждането на карантината, но някои производители твърдят, че са под натиск да изпълняват поръчки за износ в очакваните срокове, под заплаха от загуба на клиенти в полза на конкурентите си във Виетнам и Китай.

Хиляди текстилни работници в Бангладеш междувременно днес протестираха заради неизплатените си мартенски заплати, съобщи полицията, цитирана от ДПА.

Протестиращи от поне 10 фабрики издигнаха барикади на централна магистрала край столицата Дака.

Бангладеш е вторият производител на облекло в света след Китай и се очаква да загуби приходи от износ за около 6 милиарда долара през текущата финансова година, допълва Ройтерс.