Интересът към търсенето на онлайн казина достигна най-високия рекорд във Великобритания откакто започна карантината, показват данни.

Google Trends показва, че хазартът се е преместил онлайн на фона на закриването на места за физически хазарт и анулирането на спортни събития.

Проблемните комарджии казаха, че мерките за блокиране на BBC са "рецепта за бедствие".Контролната комисия по хазарта заяви, че е имало ръст на някои онлайн слот игри, но все още няма доказателства за нарастване на проблемното хазартно поведение.

Как се променя хазартът?

Въпреки цялостния спад на хазарта, Комисията заяви, че в целия бранш има увеличение на клиенти, които играят онлайн слотове, покер, казино игри и виртуални спортове. Ангажираните играчи също харчат повече време или пари по време на карантината, показват данни.

Анна Хеммингс, изпълнителен директор на GamCare, британска благотворителна организация за подпомагане на хора с проблеми с хазарта, заяви, че "приносът на факторите [към хазартните проблеми], като финансовите затруднения, изолация и скука" се увеличава с Covid-19.

"Ние наблюдаваме отблизо онлайн операторите и ако забележим безотговорно поведение, веднага ще встъпим, спирайки лицензите, ако се наложи", каза изпълнителният директор на комисията Нийл МакАртър.

Как се регулира индустрията?

Използването на кредитни карти и електронни портфейли като PayPal, Skrill и Neteller за хазарт беше забранено във Великобритания от 14 април. GamCare заяви, че възможността за използване на кредитни карти изостря проблемите на някои хора, тъй като те преследват загубите от хазарт с допълнителни средства, които не могат да си позволят да изплатят. Повече от 16,5 милиона паунда вече са били залагани с кредитни карти на HSBC UK от началото на тази година, със средна стойност на транзакцията от 65 британски лири, съобщи банката. Откакто блокирането започна, клиентите му са похарчили повече от 1,6 милиона паунда за транзакции с хазарт. HSBC UK, която е работила с GamCare за обучението на екип, който да помага на клиентите с пристрастяване към хазарта, заяви, че в момента нейният кол център получава средно 1000 обаждания на месец, свързани с хазарт.

 

Каква помощ е налична?

От 31 март всички оператори на онлайн хазарт във Великобритания трябваше да бъдат регистрирани в Gamstop.

Gamstop е безплатна услуга, която позволява на играчите да се самоизключат от сайтовете за онлайн хазарт с една регистрация. Те избират минимален период на изключване от шест месеца, една година или пет години.

Наблюдава се покачване, откакто започна карантината, при хора, които не искат да използват Gamstop повече, но веднъж регистрирани, системата не им позволява да се откажат, докато изтече минималният период, който първоначално са избрали.

През последните 30 дни търсенията за казина, които не са в Gamstop, също са се увеличили, според Google.

Gamstop заяви, че това е знак " че новата регулаторна система работи". "Въпреки това очевидно е безотговорно за всеки да популяризира нелицензирани уебсайтове, които не са регулирани от Комисията за хазартни игри и потребителите настоятелно се съветват да не ги използват", се казва в съобщението.

Gamblers Anonymous заяви, че не премахва изкушението, като спира използването на кредитни карти при хазарт. "Това просто го прави малко по-трудно"