Световната банка прогнозира скромен икономически растеж за тази година, предадоха световните агенции, като се позоваха на прогнозите на СБ за 2020 г., публикувани тази вечер.

Банката предупреждава, че редица рискове могат да опровергаят прогнозите, включително възможността за подновяване на търговската вражда между двете най-големи икономики в света, визирайки САЩ и Китай, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В актуализираните прогнози за икономиката през 2020 г., публикувани снощи, СБ смята, че глобалната икономика ще нарасне с 2,5 процента. Това е леко повишение в сравнение с 2,4-те процента миналата година. Но е доста голям спад в сравнение с 3-процентния растеж през 2017 г. и 2018 г.

Предишните прогнози на банката за изминалата и за настоящата година бяха публикувани през юни. Според тях тогава за тази година се очакваше растежът да е с 0,2 процентни пункта по-висок от обявения вчера. През юни СБ прогнозира за 2020 г. растеж от 2,7 процента, а за 2021 г. растеж от 2,8 процента. За 2022 г. пък беше прогнозиран тогава растеж от 2,7 процента, припомня АП.

Рисковете, които могат да имат негативно въздействие върху икономиката, продължават да съществуват. Възстановяването е крехко. Несигурността оказа влияние върху доверието, търговията и инвестициите, които са критично важни за растежа, заяви вицепрецидентът на СБ Джейла Пазарбазиоглу.

За САЩ СБ прогнозира растеж на БВП от 1,8 процента през 2020 г., което е забавяне в сравнение с 2,3-те процента през 2019 г. После ще има ново забавяне до 1,7 процента пред 2021 г. и 2022 г. Тези прогнози са доста по-ниски от над 3-процентния растеж, обещан от Тръмп посредством програмата му за намаляване на данъците и дерегулации.

За Европа СБ прогнозира 1 процент растеж за 2020, а за 2021 г. и 2022 г. - 1,3 процента. Миналата година растежът беше 1,1 процента.

Според новите прогнози Китай ще отчете растеж от 5,9 процента тази година, 5,8 процента догодина и 5,7 процента през 2022 г. Това ще бъде периода с най-слаб растеж на китайската икономика от началото на 90-те години досега. Растежът както в Китай, така и в САЩ пострада от несигурността, свързана с наказателните мита, които двете страни си наложиха взаимно в разгара на търговската война помежду си.

Растежът на всички напреднали икономики се очаква да е 1,4 процента тази година, което е по-малко в сравнение с 1,8-те процента миналата година. Растежът в нововъзникващите пазарни икономики се очаква да се ускори до 4,1 процента тази година, но този растеж няма да е еднакъв сред всички икономики от тази група. Прогнозира се скок за по-големите икономики в групата като Аржентина, Бразилия и Индия.

За Русия прогнозата за тази година е 1,6 процента, допълва ТАСС. А за Турция - 3 процента.

Според прогнозите на СБ растежът на глобалната търговия се е забавил от 4 процента през 2018 г. до едва 1,4 процента миналата година, което е най-слабото постижение от финансовата криза през 2008 г. досега. За настоящата година се прогнозира растеж от 1,9 процента в търговията.

Според прогнозите на СБ средната цена на петрола през 2020 г. и 2021 г. ще се понижи до 59 долара за барел, допълва ТАСС.