Прогнозата за световния растеж през 2020 година ще бъде преразгледана към понижение заради новия коронавирус, предупреди президентът на Световната банка Дейвид Малпас, цитиран от Франс прес. Той наблегна най-вече на влиянието на епидемията върху веригите за доставки.

В дебат с бившия централен банкер на САЩ г-жа Джанет Йелън, организиран от мозъчния тръст "Байпартизън полиси сенчър", той заяви, че поне за първата половина на 2020 година прогнозата за световния икономически растеж ще бъде намалена. Това се дължи отчасти на растежа на Китай (засегнат от вируса - бел. АФП) и на веригите за доставки.

Вашингтонската институция обяви в началото на януари, че очаква растеж от 2,5 процента на световната икономика през 2020 година спрямо 2,4 процента през предходната година.

Малпас припомни, че една част от китайските стоки се транспортира от граждански самолети, превозващи пътници. Много компании по света обаче са спрели полетите си за и от Китай.

Джанет Йелън очаква значително влияние на коронавируса върху китайската икономика поне през първото тримесечие, а дори и през второто.

Все пак, по думите й, случаите на пандемия в миналото са показали, че последиците върху икономиката са значителни в краткосрочен план, а в дългосрочна перспектива ефектът е сравнително малък.