Световната банка очаква, че пандемията от коронавирус ще забави значително икономическия растеж на Китай и на страните от Източна Азия и Тихоокеанския регион, като милиони хора ще изпаднат в бедност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

При най-лошия сценарий регионът може да отчете най-големия спад от опустошителната валутна криза преди две десетилетия, посочва банката в най-новите си прогнози, публикувани снощи.

Очакванията на институцията са, че растежът в региона ще се забави до 2,1 процента тази година спрямо 5,8 процента миналата година. Това е базовата прогноза, при която икономическото възстановяване ще бъде през лятото.

При най-лошия сценарий обаче, при който отрицателните последици от епидемията ще се усещат и догодина, икономиката на региона ще се свие с 0,5 процента. Това би било най-слабото представяне на региона от азиатската валутна криза през 1997-1998 година, която потопи 40 процента от света в рецесия.

Над 11 милиона души могат да изпаднат в бедност в региона при най-лошия сценарий, подчертава банката. При предишната си прогноза тя очакваше значителен растеж на региона и извеждане от бедност на 35 милиона души.

Забавяне от подобен размер, какъвто очаква Световната банка за толкова важна част от световната икономика, ще има тежки последици за останалата част от света. Институцията отбелязва, че не е приключила прогнозите си за останалите световни региони.

Миналата седмица управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева обаче каза, че е ясно, че световната икономика вече е влязла в рецесия, която може да бъде толкова лоша или още по-лоша от финансовата криза през 2008 година.

Според базовия сценарий на Световната банка Китай, втората по големина икономика в света, ще отчете забавяне от 6,1 процента миналата година до 2,3 процента тази година. При най-лошия сценарий растежът на Китай ще бъде едва 0,1 процента.

При най-лошия сценарий, при който коронавирусът ще продължи да нарушава активността още много месеци наред, регионът като цяло ще отчете спад с 0,5 процента, тайландската икономика ще се свие с 5 процента, малайзийската - с 4,6 процента, а индонезийската - с 2,3 процента.

Китайските фондови борси понесоха най-тежкото тримесечие

Китайските фондови борси приключиха днешната търговия с лек растеж, след като бяха публикувани по-добри от очакваното данни за възстановяването на промишлеността. Заради страховете от икономическите последици на пандемията от коронавирус обаче пазарът преживя най-тежкото тримесечие от 2018 година, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Композитният индекс на Шанхайската фондова борса закри сесията днес с повишение от 0,1 на сто до 2750,30 пункта, а индексът на най-печелившите компании CSI300 прибави 0,3 на сто на фона на надеждите, че втората по големина икономика в света може скоро да се възстанови от първоначалния шок от епидемията.

Този месец композитният индекс в Шанхай обаче е загубил 4,5 на сто и 9,8 на сто през първите три месеца на годината. CSI300 се е понижил с 6,4 на сто през март и с 10 на сто за тримесечието.

За двата индекса това е най-тежкият месец от май миналата година и тримесечието с най-лоши резултати от четвъртото тримесечие на 2018 година.

По-малкият индекс на фондовата борса в Шънчжън приключи днешната сесия с повишение от 0,5 на сто.