Строителството на сградата "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" продължава, въпреки становището на ДНСК, че разрешителното за строеж на компанията "Артекс" е изтекло, показа проверка на БНР.

Видимо по сградата строителните работи продължават - на последния до момента етаж е изграден кофраж, на върха работи бетон помпа.

От ДНСК обясниха за "Хоризонт", че издаденият миналата седмица констативен акт от строителния контрол подлежи на обжалване в 7-дневен срок, преди да бъде издадена заповед за спиране на строежа. Този срок изтича в нула часа на 29 юни, уточниха от ДНСК и отново припомниха позицията на държавния контрол, че разрешителното на "Златен век" е изтекло на 11 януари миналата година, като след тази дата всичко, което е построено е незаконно и подлежи на премахване, а именно последният 21 етаж.

Днес сутринта от "Артекс" протестираха пред Министерския съвет с настояване строежът на сградата да продължи, като според компанията разрешителното е валидно поне до ноември 2022 г.

Компанията е подала иск в Административен съд - София с молба съдът да установи, че разрешението за строежа е валидно до ноември 2022 г. и че фирмата има право да реализира строежа във вида и обема, съгласно това разрешение.

От "Артекс" са депозирали и искане до началника на ДНСК арх. Влади Калинов за прекратяване на административното производство за спиране на строежа, с оглед наличието на вече висящо съдебно производство.

"Това, което се случи онзи ден, е изключително лош знак за всички инвеститори. Ние ще защитим правата си в съда в лицето на ДНСК обаче за "Артекс инженеринг" се създават непреодолими пречки, което води до многомилионни загуби за фирмата. Обръщаме се към всички институции с апел да не се допуска спрямо нашата компания нова проява на административен произвол", заяви арх. Пламен Мирянов от управата на "Артекс".