Централната банка на Обединените арабски емирства (ОАЕ) обяви пакет от стимули за 27 милиарда долара за справяне с икономическите ефекти от пандемията на коронавирус, предаде Асошиейтед прес. Парите ще отидат за подкрепа на банките в страната, а условията за получаване на заеми ще бъдат облекчени.

Страните от Близкия изток се ангажираха да стимулират икономиките си, за да издържат на глобалната пандемия, довела до масово затваряне на училищата, отмяна на спортни и други събития, както и до затварянето на силно засегнати райони от болестта.

При повечето хора новият коронавирус причинява само леки или умерени симптоми, като треска и кашлица. За някои, особено по-възрастни хора и хора със здравословни проблеми Ковид-19 може да причини по-тежко заболяване, включително пневмония.

Повечето хора страдат само от леки до умерени симптоми и се възстановяват след няколко седмици, но вирусът е силно заразен и може да бъде разпространен от хора без видими симптоми.

Новият коронавирус е регистриран в над 100 страни и е заразил над 150 000 души по целия свят, а смъртните случаи от болестта са повече от 5700. В Иран е най-голямото огнище в Близкия изток с близо 13 000 случаи и над 600 смъртни случая.

Над 70 000 души по света са се възстановили след заразяване.

Държавите от Близкия изток въвеждат мащабни ограничения за пътуване, отменят публични събития и в някои случаи призовават предприятия, които не произвеждат стоки от първа необходимост, да затворят през следващите седмици.

Дубай паркс енд ризортс (Dubai Parks & Resorts) обяви, че ще бъде затворен до края на месеца. Увеселителният парк, построен за 3 милиарда долара, загуби стотици милиони долари от отварянето си.

Абу Даби, столицата на ОАЕ, закри увеселителните си паркове и музеи до края на месеца, включително Лувъра си.

Междувременно богатият на петрол Кувейт затвори моловете и фризьорските салони, за да забави разпространението на вируса. Властите разрешиха кафенетата да останат отворени, но заявиха, че не повече от петима клиенти могат да чакат едновременно и трябва да са на метър един от друг.

Саудитска Арабия отделно обяви собствен план за стимулиране на икономиката на стойност 13 милиарда долара, припомня АП.