Делегации от стотици страни ще се срещнат в Ню Йорк тази седмица в опит да изработят нов правно обвързващ договор за защита на Световния океан. Това е среща, за който природозащитните организации смятат, че ще реши дали усилията за опазване на глобалното биоразнообразие могат да успеят, съобщуи Ройтерс (Reuters).

Миналия август без успех приключи кръг от преговорите по новия договор на ООН за опазване на Световния океан, като страните не успяха да постигнат споразумение относно финансирането. Споделянето на приходите от "морски генетични ресурси" и установяването на правила за оценка на въздействието също бяха основни пречки.

Експерти, запознати с преговорите, казаха, че основните заинтересован страни вече са сближили позициите си по ключови въпроси, след като са решили да започват нови преговори, въпреки че все още се търсят компромиси.

"Изглежда има желание действително да се финализира договорът сега", каза Джесика Батъл, експерт по океаните в Световния фонд за природата (World Wide Fund for Nature).

"Има няколко държави, които искат да бъдат направени някои отстъпки, но в крайна сметка това, което наистина е важно, е договорът да не бъде твърде разводнен", каза Батъл, като отбеляза, че един опит да се изключи риболовът от договора вече е провален.

Успехът на преговорите, планирани да продължат до 3 март, все още "зависи от финансовия въпрос", каза Ли Шуо, съветник по глобалната политика в "Грийнпийс", и Китай се очаква да бъде основен играч в преговорите, особено в усилията на борда да се качат и други развиващи се страни.

Според "Грийнпийс", 11 милиона квадратни километра от Океана трябва да бъдат под защита всяка година до края на десетилетието, ако целта е да бъдат защитени 30% от сушата и морето до 2030 г. - стратегия, известна като "30 до 30".

На практика това означава до 2030 г. 30% от територията на Земята да бъде обозначена като природен резерват. 

Китайското външно министерство заяви, че работи усилено за постигане на "висококачествено споразумение, което взема предвид опазването и устойчивото използване (на ресурсите) и може да бъде прието от международната общност".

Как да се споделят постъпленията от океанското промишлено развитие, включително използването на морски ресурси във фармацевтичните и други индустрии, също ще бъде решаващ фактор за Китай, който вече е дом на шест от 10-те най-големи световни компании, управляващи риболовни флотилии в открито море.

"Генетичните ресурси и финансовият въпрос ще бъдат краят на играта", каза Ли от "Грийнпийс".