Петнайсет полета от и до Испания бяха анулирани, а 175 - забавени, днес заради стачката на кабинния екипаж на две нискотарифни авиокомпании - ирландската "Райънеър" (Ryanair) и британската "Изиджет" (EasyJet) - в разгара на туристическия сезон, предаде Франс прес, като се позова на синдикатите в бранша.

Засегнати бяха общо 190 полета. 10 полета на "Райънеър" бяха отменени, а 123 - задържани. При "Изиджет" съответно бяха анулирани пет и забавени 52 полета, предаде БТА.

Испанският синдикат на служителите на "Райънеър" междувременно реши стачката им да продължи още 12 дни. Протестните действия ще бъдат разпределени в три четиридневни периода - от 12 до 15 юли, от 18 до 21 юли и от 25 до 28 юли. Ще бъдат засегнати 10-те летища в Испания, до и от които изпълнява полети "Райънеър".

"След шест дни на стачни действия и предвид нежеланието на компанията да се вслуша в персонала си, и тъй като тя предпочита да остави хиляди пътници на земята, вместо да седне да преговаря за сделка съгласно испанското законодателство, ние бяхме принудени да призовем за нови дни на стачни действия ", каза говорителката на Работническия синдикален съюз (USO) Лидия Арасанс.

Стачката в "Райънеър" с искания за по-добри условия на труд за 1900-те служители на кабинния екипаж на въздушния превозвач в Испания започна на 24 юни. Досега тя обхвана два тридневни периода.

Близо 450 стюарди и стюардеси на "Изиджет" в Испания бяха призовани да стачкуват от вчера до утре включително с искания за равни условия на труд със своите колеги от други авиокомпании. Протестните им действия ще продължат още два тридневни периода - 15-17 юли и 29-31 юли.

От началото на стачката на кабинния екипаж на "Райънеър" в Испания бяха анулирани над 200 и забавени близо 1000 полета.

Стачка обявиха и на най-голямото летище в Париж. Протестиращите работници на летище "Роаси - Шарл дьо Гол" в Париж съобщиха днес, че ще проведат нова стачка между 8 и 10 юли, за да поискат повишаване на заплатите

Глъдка въздух за пътниците на Скандинавските авиолинии

Стачката на пилотите на Скандинавските авиолинии (Scandinavian Airlines) отново бе отложена. Преговорите между ръководството на изпадналата в затруднено положение авиокомпания и профсъюзите ще продължат, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на САС (SAS).

Първоначално синдикатите планираха стачката да започне в сряда. Тя обаче бе отложена за днес. Новият ултиматум, даден на ръководството на базирания в Стокхолм въздушен превозвач, изтича в понеделник на обед. Не е изключено обаче стачката пак да бъде отложена.

Пилотите на САС са недоволни от намаляването на заплатите, което ръководството иска от тях в рамките на план за преструктуриране на авиокомпанията, която понесе тежки финансови загуби от началото на пандемията от новия коронавирус през 2020 г.