Това, което е важно да знаят българските граждани, българските пенсионери, е че пенсиите за юни месец ще бъдат изплатени по план, увери министър- председателят Гълъб Донев в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Той припомни, че служебното правителство е удължило Закона за държавния бюджет за 2022 г. Срокът изтича на 10 юни тази година и това, което направи служебното правителство, е да внесе проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 година. Този проект е внесен на 28 април. Досега е минал разглеждане в две комисии, каза премиерът.

Гълъб Донев посочи, че служебният кабинет ще внесе следващата седмица Закон за изменение и допълнение на удължителния закон за бюджета и ще внесе проект на решение на Народното събрание по член 87 алинея 4 от Закона за публичните финанси, с което да се направят промени в сроковете за публичните разходи.

Това, което служебното правителство направи е до 10. 06. 2023 г. да няма никакъв проблем с плащанията, тоест да върви плащането регулярно. След това зависи какво ще направят народните представители, отговорността е тяхна, заяви премиерът. Според него може да се приеме внесен от служебното правителство законопроект за удължаване на бюджета за два - три месеца, докато бъде сформирано редовно правителство. То вече да внесе свой проект на бюджет в Народното събрание със свои политики, които да бъдат одобрени от мнозинството в парламента, посочи още Гълъб Донев.