Започва вътрешна проверка на "Напоителни системи" за сключени договори за ремонти на дигите и други защитни съоръжения в цялата страна на стойност 107 милиона лева. Има нелоялни практики при сключване на тези договори. Това стана ясно при посещението на земеделския министър Иван Иванов в село Катуница, община Садово, където много фермери загубиха продукцията си след наводненията, предаде БНТ.

Проверката е във връзка със скъсаните диги на река Чая и тези в Благоевградска област. Установено е, че за ремонта на тези съоръжения има подписан акт 15, няма акт 16, но са разплатени, каза Иванов, което, по думите му, води до съмнение за закононарушения.

Запитан дали ще има пари за цялостен ремонт на дигата край Катуница, Иван Иванов отговори, че в момента Министерството на финансите /МФ/ преглежда възможностите за това, като средствата най-вероятно ще бъдат насочени към областните управители, тъй като се извършват ремонтни дейности от "Напоителни системи".

Запознат съм с всичко случило се, изпратени са напомнителни писма на фирмите, тъй като в случая дигите са в гаранционен срок и трябва да бъдат ремонтирани след това, което им се е случило, каза още Иванов. В противен случай, според него, се влиза в хипотеза целият материал да бъде изпратен на вътрешния министър, на прокуратурата и на всички длъжностни лица.

Като цяло ситуацията в "Напоителни системи" той определи като много непрозрачна във всички действия по ремонтите на подобни съоръжения, като посочи, че това не е изолиран случай.

Основната ни задача днес е да разберем какви са щетите и дали са предприети всички необходими действия за обезщетяване на тези, на които площите са пропаднали и чиято продукция е унищожена, уточни Иван Иванов.

Той очаква в следващите дни отговор от фирмите, които са изпълнили тези дейности дали ще предприемат всичко необходимо да се възстановят тези пропаднали участъци, тъй като са в гаранция. Ако това не се случи, очакваме от МФ да се намеси и да отпусне средства на съответните областни управи, допълни министърът.

Той подчерта, че цялата стойност за ремонта на дигите е предоставена на министър-председателя за преценка как ще се процедира оттук нататък и ще се работи в този интензивен порядък заедно МРРБ, които също имали своите специалисти. Очакваме да се спазят договорните отношения от фирмите, които са изпълнили тези строително-монтажни работи по ремонта на дигите.

Иванов подчерта, че се проверява и дали има злоупотреби с европейски средства. След вътрешната проверка материалите ще бъдат изпратени както в нашата, така и в европейската прокуратура, каза той и уточни, че общата сума, за която се подписани договори, е 107 милиона лева за съоръжения, свързани с напоителни системи.

На място в Катуница министърът разговаря с потърпевшите земеделски стопани и каза, че всички ще бъдат обезщетени в пълен размер за вредите, които са понесли.

Пред министър Иванов засегнатите жители казаха, че за тях е по-важно да се ремонтира дигата, тъй като заливането на нивите им вече се случва няколко пъти. Те уточниха, че под водата са останали около 20 дка със зеле и 15 дка с карфиол, които вече са неизползваеми.

Вижте кадри от потопа в Катуница >>

Според местните власти дигата се е скъсала на няколко места, като това се случва не за пръв път през последните години и тежкото състояние на съоръжението вече не изисква ремонт, а изцяло ново изграждане.

Встъпването в длъжност на новия земеделски министър съвпадна със сериозните наводнения в страната и провокира изказването му, че държавното дружество "Напоителни системи" има спешна нужда от промяна в начина на управление.