Град Ню Йорк заяви, че ще прекъсне бизнес връзките си с "Организацията Тръмп" (The Trump Organization)*, като се присъедини към нарастващия списък от компании, обърнали гръб на подложения на две процедури за импийчмънт американски президент.

Доналд Тръмп е изправен пред мощна реакция както в личен, така и в политически план след безредиците от миналата седмица в Капитолия на САЩ. След размириците политическите донори и бизнесът се отдръпнаха от президента и "Организацията Тръмп". Той бе "изключен" от социалните медии и изоставен от някои служители.

"Организацията Тръмп" има договори с градската управа за управление на две пързалки и въртележка в Сентрал Парк и голф игрище в Бронкс. Сделките генерират около 17 милиона щатски долара годишно за компанията, отбеляза Би Би Си (BBC).

"Град Ню Йорк вече няма да има нищо общо с "Организацията Тръмп", заяви кметът Бил де Блазио в сряда вечерта.

"Адвокатите прегледаха решението ни. Ясно е като бял ден: това е основание за разваляне на договорите", добави Де Блазио.

Реакцията срещу Тръмп прониква в сърцето на неговата марка: недвижими имоти и забележителности в Ню Йорк, изтъкна и "Блумбърг" (Bloomberg). Изданието припомня, че през 2019 г. самият президент премести официалната си резиденция в курорта си във Флорида, заявявайки, че "е бил третиран много зле от политически лидери както на града, така и на щата".

В изявление синът на президента - Ерик Тръмп, заяви, че градът няма право да прекрати договорите и ще дължи на "Организацията Тръмп" 30 милиона долара, ако го направи.

"Това не е нищо по-различно от политическа дискриминация и ние планираме да се борим силно с нея", каза той.

"Къшмън енд Уейкфилд" (Cushman & Wakefield), една от най-големите фирми за имоти с търговско предназначение в САЩ, базирана в Чикаго, междувременно заяви, че вече няма да работи с фамилията Тръмп.

Компанията отдава под наем редица имоти на Организацията, включително "Тръмп Тауър" (Trump Tower) в Ню Йорк. "Cushman & Wakefield взе решение да не прави повече бизнес с "Организацията Тръмп", каза говорител на компанията.

Друга фирма за недвижими имоти - "Джоунс Ланг Ла Сали" (Jones Lang LaSalle Inc.), също заяви, че "вече не прави бизнес" с компании на Тръмп.

Две банки вече отрязаха Тръмп

Водещата германска банка Дойче банк (Deutsche Bank) е решила да спре да прави бизнес с Доналд Тръмп и неговите компании, след като поддръжници на оттеглящия се президент на САЩ нахлуха в Капитолия, писа на 12 януари "Ню Йорк таймс", цитиран от ДПА.

Говорител на банката отказа коментар. По принцип компанията се въздържа да коментира отношенията си с отделни клиенти, отбелязва агенцията.

Тръмп е ключов клиент на Дойче банк. Най-голямата кредитна институция в Германия му отпуска значителни суми преди да стане президент, което му позволява да закупи недвижими имоти. Общо Тръмп трябва да върне 340 милиона долара през идните години.

Демократите в САЩ неведнъж са се опитвали да хвърлят повече светлина върху бизнес отношенията на Тръмп с Дойче банк, припомня ДПА.

"Сигнъчър банк" (Signature Bank) също заяви тази седмица, че ще прекрати отношенията си с Тръмп.

Банката заяви, че е започнала да закрива двете лични сметки на американския президент, със салда общо около 5,3 млн. долара.

"Станахме свидетели на това как президентът на САЩ насърчава бунтовниците и се въздържа да призове Националната гвардия да защити Конгреса при изпълнението на нейните задължения", се казва в изявление на банката.

От дарения към членове на Конгреса, подкрепящи политиката на Тръмп, се отказаха големи финансови институции, като JPMorgan Chase, Goldman Sachs, BlackRock, Bank of America, Wells Fargo, Morgan Stanley, писа "Ню Йорк Таймс" (The New York Times).

Удар от голфа

В понеделник Тръмп получи опустошителна новина, писа rollingstone.com: Професионалната голф асоциация реши да изтегли частния клуб на президента в Ню Джърси от състезанията на 2022 PGA Championship. "Това е нарушение на договора и те нямат право да прекратят споразумението", заявиха от Организацията Тръмп"

Вместо обобщение: Още и още

Смята се, че някои от най-големите имена в корпоративна Америка, включително Amazon, AT&T, Comcast и Verizon, прекъсват връзките си със сенатори, които открито са подкрепили движението "Спри кражбата" ("Stop the Steal"), което е обвинено в координация на атаките срещу Капитолийския хълм, писа CGTN.

Порталите за разплащания Paypal и Stripe забраниха на няколко групи, включително на поддържащата Тръмп "Радостта в свободата" ("Joy in Liberty,"), да използват услугите им за повишаване на пътните разходи. Компанията за споделяне на места за настаняване Airbnb също е анулирала сметките на лица, свързани с така наречените групи за омраза, включително белите супермасисти "Горди момчета" ("Proud Boys").

Търговската камара на САЩ (U.S. Chamber of Commerce), най-голямата бизнес лобистка група в страната, осъди поведението на Тръмп, довело до обсадата на Капитолия, и заяви, че депутатите, подкрепили усилията му да дискредитира изборите, вече няма да получават финансовата подкрепа на организацията.

"Уолмарт" (Walmart) се присъедини към списъка на компаниите, които спряха даренията на членове на Конгреса, които се опитаха да отменят резултатите от изборите.

"Уолт Дисни" (Walt Disney Co.) заяви, че ще се откаже от политическия принос за членовете на Камарата и Сената, гласували да се отхвърлят резултатите от преброяването на гласовете на изборите. Компанията нарече обсадата на Капитолия "пряка атака срещу един от най-почитаните принципи на страната ни: мирният преход на властта".

*The Trump Organization е група от около 500 стопански субекта, на които Доналд Тръмп е единствен или основен собственик. Около 250 от тези субекти използват името Тръмп. Организацията е основана през 1923 г. от бабата на Доналд Тръмп по бащина линия Елизабет Христос Тръмп (Elizabeth Christ Trump) и баща му Фред Тръмп като E. Trump & Son.