Ние сме готови да изпълним бюджет 2021, президентът използва скверна технология за политически дивиденти, коментира Томислав Дончев пред журналисти в парламента по повод оценката на държавния глава за приетия окончателно бюджет на страната за следващата година.

Не приемаме нито една от критиките на президента, това е човек, който не произведе нито един хартиен документ. Това пък каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По-рано президентът Румен Радев определи държавния бюджет за следващата година като разоряващ, чиято философия е "след мен и потоп". Той го обяви за нереалистичен, неадекватен на текущите реалности. Държавният глава смята, че следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация - "опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи, нула реформи и най-вероятно социални напрежения..."

Хубаво е в политиката да се изказваш цветно, коментира Томислав Дончев оценката на Румен Радев, че бюджетът е "след мен и потоп", предаде БТА.

Само че, отбеляза той, това не се потвърждава от данните на нито една международна финансова институция, напротив - България ще продължи да е сред държавите с най-нисък дълг, готови сме да изпълним бюджет 2021.

Съветвам ви да сравните външния дълг на България с дълга на останалите европейски държави и да видите, че България и тази година и следващата ще продължи да бъде сред държавите с най-нисък дълг, отбеляза вицепремиерът.

Страната ни се очаква да има или най-ниския или сред най-ниските дефицити. "Т.е. думите не се потвърждават от фактите, изтъкна Дончев. Най-яркото доказателство, че философията на бюджета не е "след мен и потоп" е това, че сме готови бюджет 2021 г. да го изпълним. Да критикуваш е изкуство, подчерта вицепремиерът и продължи: "Това означава да си толкова добър да напипаш същината на проблема, да формулираш критиката по най-добрия начин с оглед на това да произведе ефект. Да промени дадена политика, да промени нечие поведение. Това е част от изкуството на политиката". Според Дончев да казваш обратното на това, което се случва, няма нищо общо с това изкуство.

Кого обслужва президентът Радев с чертаенето на апокалиптични сценарии - болните, лекарите, полицаите, служителите на РЗИ? Не мисля - това е само скверна технология за трупане на политически дивиденти, добави вицепремиерът. "И да припомня и двата щама на коронавируса са опасни. И Шипченския и Софийския", каза още вицепремиерът.

С последните думи Томислав Дончев препрати към друго изказване на Румен Радев от 3 март в град Шипка, където президентът нарече отмяната на официалните чествания на върха (заради епидемиологични рискове при струпването на големи групи хора) за манипулация.

"България даде вчера (2 март) един огромен принос към световната медицина - успя да изолира два различни щама на коронавируса. Оказа се че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията се отмениха", каза тогава президентът.

На свой ред министър Сачева изрази днес съжаление, че в този ден вместо да говорим за подкрепата, отново трябва да коментираме безпочвени критики и празни приказки относно мерките, които се прилагат и държавния бюджет. "Не приемаме нито една от критиките на президента, най-малкото защото това е човек, който в четири години от своя мандат, не беше в състояние да произведе един хартиен документ", каза Сачева. цитирана от "Фокус".

"Ние чуваме непрекъснато критики за мерките, които предлагаме, но нито веднъж не чухме нещо конкретно. Не чухме конкуренция на нито една от нашите идеи. Смятаме, че това е поредното политическо заяждане", каза още Деница Сачева.

Малко предистория

Румен Радев за втори път публично определя бюджета за идната година като разоряващ. На 27 октомври президентът каза, че "правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове".

Последва отговор от Министерство на финансите, че законопроектът (тогава все още законопроект) за държавния бюджет за 2021 г. е съгласуван без забележки от Администрацията на президента и дори показа документа с даденото становище.

Много ми хареса думата разоряващ, каза от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев, според когото някои политици (имаше предвид президента) са в "две състояния" - от една страна искат повече от държавата, за да се справи с кризата, а когато държавата наистина предлага повече - те да предупреждават, че я тласкат към разоряване.

Нова мярка на правителството

Томислав Дончев анонсира в аванс нова мярка на правителството в подкрепа на бизнеса като уточни, че детайлите ще станат ясни, вероятно, идния понеделник.

Става дума за още една схема за подкрепа за бизнеса и поне 170 млн. лв., поясни Дончев. Ще се даде право на пострадалите бизнеси да получат помощ от държавата, която да е определен процент от оборота. Кандидатстването ще е изцяло по електронен път. Целта е да сме по-бързи, подчерта вицепремиерът. Нека всички предприемачи да знаят, че за периода, когато е невъзможно бизнесът им да се осъществява, ще могат да разчитат на държавата, изтъкна той.