Сингапур е влязъл в рецесия през второто тримесечие, като икономическата дейност се е свила с 41,2 процента спрямо предходното тримесечие. Това сочат предварителните данни на министерство на търговията, цитирани от Франс прес и БТА.

Спрямо миналата година икономиката се е свила с 12,6 процента между април и юни, сочат данните.

Сингапурската икономика, която е много зависима от международната търговия, беше тежко засегната от стриктните мерки, наложени в борбата срещу пандемията от коронавируса.

Данните, публикувани днес, отразяват второ тримесечие на икономическо свиване, което означава, че Сингапур е влязъл в рецесия за първи път от над 10 години.

Огромният спад на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие се дължи на мерките, наложени от 7 април до 1 юни, за да се забави разпространението на Ковид-19, най-вече спирането на услуги, които не са от първостепенно значение и затварянето на по-голямата част от работните места, съобщи търговското министерство.

Ведомството обяснява свиването също и със слабото търсене от чужбина в рамките на спада на световната икономика.

Сингапур често е възприеман като барометър за здравето на световната икономика. Малката държава е особено чувствителна към външни сътресения и публикуваните днес цифри са тревожен знак за световната икономика, отбеляза АФП.