БСП, работодателски, синдикални и браншови организации обсъдиха приоритетите си за бюджет 2019.

Инициативата е на социалистическата партия, която запозна участниците с изработения от нея алтернативен бюджет за следващата година.

Част от предложените мерки са близки до нас, коментира Любен Томев, главен икономист в КНСБ. На първо място той сочи данъчната система, прогресивното подоходно облагане, семейното подоходно облагане. В бюджета на БСП обаче нямало нищо за осигурителните вноски и корпоративните данъци.

Янка Такева, СБУ, даде като цяло положителна оценка на правителствения проектобюджет в областта на средното образование. В бюджетната прогноза за 2022 г. средствата от БВП за средно образование да нараснат от 3,6 до 4,2 на сто, а с промени в местните данъци и такси българските училища да се освободят от такса смет, предлагат от СБУ.

При нас сивият сектор е 25 процента, най-много "сиви" практики са на пазара на труда, подчерта в изказването си Васил Велев/АИКБ/. Затова, според него,трябва да се търси договаряне на минимални възнаграждения по отделни икономически дейности.

От асоциацията виждат вътрешни рискове, свързани с двата вота през 2019 г.. Като че ли разходите са повлияни предизборно,като разпределението е увеличено, обясни Велев. От АИКБ смятат, че би могло да се върви към балансиран бюджет. Не сме против ръста на заплатите в публичната администрация, а против броя на персонала в нея, подчерта той. За МВР - по процент бюджетни разходи имаме най-скъпото МВР в ЕС, отбеляза Васил Велев.

Той добави, че имаме четири пъти по-рестриктивни прагове за одит, отколкото е директивата на ЕС. Велев определи като нов данък предвидените квоти за назначаване на хора с увреждания, защото, по думите му, така не им се решават проблемите, а се имитира дейност.

Страните с най-много инвестиции са тези с най-високи данъци, няма държава, в която налозите да са най-ниски, а в същото време инвестициите най-многобройни, коментира Румен Гечев, БСП.

Евгени Евгениев от съюз "Възраждане" предложи да се разделим с химерите, че всеки проблем може да бъде решен на парче. Предложението на БСП той определи като добра основа за алтернатива в политиките.