За миналата година данните показват, че средната работна заплата се движи между 12 и 14% ръст, което значи горе-долу толкова ръст и на всички доходи. Официалната инфлация е под 8%, обявена от НСИ, но за малката кошница, в която хората купуват всеки ден, е минимум 15%, което означава, че това е и необходимият ръст на доходите още от януари. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров по БНТ.

"Минималната заплата трябва да стане 750 лв. и всички доходи да вървят в този ръст. Най-накрая трябва да разберем кое е най-важното - дали да запазим бюджета по някакъв начин в дефицит, при положение, че е позволено той да бъде по-голям", обясни той.

В момента от 3 до 5%, могат да бъдат ориентирани към хората и към бизнеса, за да могат те да запазят от една страна конкурентоспособност, от друга - доходите си, категоричен е председателят на КНСБ.

"Най-важното е да запазим работните места, да увеличим доходите и хората да поемат този инфлационен удар и да преминем през тази тежка криза, която започва. Виждате 6000 новозаразени днес, те сигурно ще се увеличават, ще минем и през затваряне, предполагам", заяви Димитров.

Снимка: БНТ

Увеличение на минималната работна заплата заплата ще е през март, след като бъде приет новия бюджет. Планира се тя да стане 710 лева от сегашните 650 лв., въпреки че в коалиционното споразумението беше записано 700 лв. Финансовият министър Асен Василев обяви, че тя се обвързва с бюджета за 2022 г., а той тепърва започва да се подготвя.

Трябва да има пълни компенсации за всички потребители на ток и газ, както и да се увеличат работните заплати поне с 15%, настояват още от КНСБ. Пламен Димитров очаква да има диалог с правителството, а не просто да се сложат някакви числа на масата за доходите и помощите. Президентът на КНСБ не вижда нужда всичко да бъде вързано с минималната работна заплата. 800 000 българи работят на доход до 600 лева.

КНСБ е против начина, по който се въведе компенсацията за пенсионерите. С това, което предлага новото правителство, пак няма да излезем от ситуацията, в която се вкарахме. Цялата сметка не излиза вярна, изтъкна Пламен Димитров.

Според него много хора са останали некомпресирани и то не само хората, които са на минимална работна заплата.

Президентът на КНСБ настоя мерките за тока и газа да бъдат адекватни.

Според Пламен Димитров мораториумът върху цените на тока, водата и парното трябва да бъде отменен. За КНСБ това е огромна грешка, която спъва електроенергията. Ако за тока се направи друг микс и се вкара АЕЦ "Козлодуй" в регулирания пазар, цената на електроенергията може да бъде без увеличение, но за топлоенергията може да има увеличение, каза още Пламен Димитров.