Докладът на Еврокомисията за готовността на България да влезе в еврозоната ще е негативен, прогнозира бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на "Нова нюз". Думите му са по повод очаквания Конвергентен доклад на ЕК и Европейската централна банка, който трябва да бъде публикуван през юни. Тогава ще разберем дали изпълняваме критериите за присъединяване към еврозоната.

"През юни няма да влезем в еврозоната, ще е негативен докладът на ЕК и Асен Василев би следвало да си подаде оставката, ако беше само финансов министър. "Като финансов министър Асен Василев би следвало да си подаде оставката, тъй като докладът на ЕК за приемането ни в еврозоната ще е негативен. Но това е по-специален случай. Василев е и политически лидер. Затова мисля, че ще остане в кабинета", коментира бившият вицепремиер в първия кабинет на ГЕРБ.

Според него дефицитът ни е по-зле от предишни години. Министерството на финансите вече обяви дефицит в размер на 2,2% за миналата година, което е под 3 на сто. Намаляването на бюджетния дефицит обаче е заради несправяне на кабинета с инфраструктурни обекти, коментира Дянков. "Събираемостта на данъците през 2023-та спадна спрямо година по-рано. По-зле сме от предишни години по отношение на дефицита", заяви финансистът.

Той смята, че някои министри, чиито ресори са в икономическата сфера, може да бъдат сменени при ротацията на премиерите. И изреди имената на министъра на икономиката Богдан Богданов, на енергетиката - Румен Радев, на отбраната Тодор Тагарев.

Според него министрите на икономиката и енергетиката отиват с делегацията ни в САЩ, "като да докладват - едно време се ходеше в Москва". "По-скоро това са индивидуални изпълнения на министри, които по този начин се надяват да запазят местата си", прогнозира Дянков връзката на пътуването с предстоящата ротация.

Според него, на фона на земеделските протести, икономическият министър трябва да е тук. Освен това трябвало да обяснява и за военното производство на страната. "Тагарев също трябва да си отиде. Много се говори, но не се върши достатъчно работа там", каза Дянков за дейността на министерството на отбраната. "Износът на оръжия беше по-голям при Нинова, тогава изнасяхме повече, откокото сега", сравни той сегашния износ на оръжие с този през 2022 г.

"Енергийният министър - какво е свършено? Защо пътува за САЩ в този момент?", попита още финансистът.

Симеон Дянков даде добра оценка на работата на транспортния министър Георги Гвоздейков и на земеделския - Кирил Вътев, независимо че има протести и фермерите му искат оставката.

"Транспортният добре си върши работата, според мен. Земеделският си върши добре. Трябва да има смени на тези, които не си вършат работата по една или друга причина", коментира бившият финансов министър.

"Вече са минали 8 месеца. Стигнахме дотук, което е успех", добави Дянков, като призна, че не е бил убеден в началото на съвместното управление на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, че ще изкарат толкова. "Ще успеем и в следващия етап на ротацията", прогнозира още Симеон Дянков.