Доверието на инвеститорите в еврозоната се понижи изненадващо през май, след шест месеца на ръст, на фона на задържащата се висока инфлация и проблемите свързани с енергоизточниците, показва най-новото проучване на германския Института за поведенчески изследвания "Сентикс" (Sentix), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Съобщението на "Сентикс" на интернет страницата на института е под заглавие "Силна пролетна умора".

Индексът на Sentix за еврозоната се понижи до -13,1 пункта за май от -8,7 през април. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха показателят да се повиши до -8,0 този месец.

Индексът на очакванията се понижи до -19,0 през май от -13,0 през април, най-ниското му ниво от декември 2022 г., "унищожавайки всички надежди за икономическо съживяване след избухването на войната в Украйна", посочват от "Сентикс".

Германската икономика също е силно засегната. Резултатите за ситуацията като цяло падат с 6,7 пункта, докато очакванията стигат до -19,8 пункта.

В международен аспект също доминират негативните знаци. За САЩ спадът в очакванията е поразителен. Тук общият индекс достига -17,5 пункта, най-ниското ниво от ноември 2022 г. Не е останало много от трудоемкото икономическо възстановяване през 2023 г.

Барометърът падна в отрицателна територия след нахлуването на Русия миналия февруари.

Анкетата е проведена сред 1276 инвеститори между 4 и 6 май, посочиха от аналитичното компания.

Проблемът с недостига на енергия, намалените потребителски разходи поради инфлацията и загрижеността на потребителите относно принудителните инвестиции в техните отоплителни системи за смекчаване на изменението на климата са сред факторите, допринесли за незадоволителните данни през тази пролет, се добавя в съобщението на "Сентикс".

Сред редица политики, въведени в ЕС, управляващата коалиция в Берлин през март постигна съгласие, че всички новоинсталирани отоплителни системи трябва да работят с 65 на сто възобновяема енергия от 2024 г. както в нови, така и в стари сгради.