Австралия обяви днес, че ще продължи да продава въглища още десетки години, след като отхвърли споразумение за постепенен отказ от това замърсяващо околната среда изкопаемо гориво като част от борбата за ограничаване на климатичните промени, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

На международната климатична конференция COP26 в Глазгоу 40 държави се ангажираха да спрат производството и употребата на въглища през следващите десетилетия.

Подобно на други големи потребители на въглища като Китай и САЩ, Австралия не подписа това споразумение.

Правителството на президента Джо Байдън например разочарова много от участниците във форума, като отказа да се присъедини към обещанията за постепенно спиране на използването на енергия от въглища и наред с Китай и Индия не се включи в обявеното във връзка с това споразумение (на 40-те), посочва "Файненшъл таймс".

"Съвсем ясно заявихме, че няма да затворим въгледобивните си мини, нито въглищните централи", подчерта пред телевизия Ей Би Си министърът на природните и водните ресурси на Австралия Кийт Пит. В подкрепа на това решение той увери, че страната му притежава най-доброто качество въглища в света.

"Ето защо ще продължим да сме на пазара още десетки години. А щом ги купуват, ще продаваме", допълни министърът.

По думите му търсенето на въглища се очаква да нараства до 2030 година.

"Ако не спечелим този пазар, друг ще го спечели", изтъкна Кийт Пит. Според него по-добре да има австралийски продукт с много високо качество, който да осигурява работни места в страната и да гради австралийската икономика, отколкото (въглища) от Индонезия, Русия или от другаде.

Австралия е един от най-големите производители на въглища и природен газ в света. През последните години страната преживя екстремни събития - суша, горски пожари и наводнения - усилвани от климатичните промени.

Миналия месец правителството на Скот Морисън представи целта за въглеродна неутралност през 2050 година, но планът беше критикуван заради липса на подробности и защото се основава на все още непознати технологични иновации.

Според Съвета по минерали на Австралия, обединяващ големи миннодобивни компании като Би Ейч Пи (BHP) и Рио Тинто (Rio Tinto), целта за 2050 година е достижима чрез мащабни инвестиции в технологиите.

Кийт Пит изтъкна, че близо 300 000 работни места в страната зависят от въглищния сектор. По данни на Съвета по минерали става въпрос за 50 000 преки и 120 000 непреки работни места.

Големите компании уверяват, че се оттеглят от най-замърсяващите изкопаеми горива.

Като част от това Би Ейч Пи съобщи днес, че е продала 80-процентовия си дял в металургична въгледобивна мина в източния щат Куинсланд на Стенмор рисърсис (Stanmore Resources) за най-малко 1,2 милиарда щатски долара.