Ще поскъпне ли токът за бизнеса след пазарното обединение на българо-гръцката граница, което се очаква да стане факт утре? Отговорът на този въпрос е положителен за работодателските организации, които поискаха отлагане на това обединение. Те обосновават това с по-високите цени на тока в Гърция и Италия, които след обединението ще се отразят и на цените у нас. От утре следва обединяване на оферти, които двете борси - българската и гръцката, събират, на сегмент "ден напред". Това обединяване ще даде възможност българските борсови играчи да виждат определен брой оферти "купува" и оферти "продава" от гръцки такива, както и обратното, поясни пред БНР изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.

Този проект е част от създаването на европейския общ енергиен пазар, уточни той.

"Всички борсови оператори, всички преносни оператори и енергийни регулатори работим заедно за случването на тези обединения."

Утрешното свързване до няколко месеца трябва да бъде последвано от свързване на границата България - Румъния. Този процес се бави заради забавеното присъединяване на Румъния, Чехия, Унгария и Словакия към общия енергиен пазар, посочи Константин Константинов в предаването "Преди всички".

През миналата година токът на нашата борса е бил по-скъп от средното за Европа с близо 7%. Цената е била сходна с румънската, по-висока от тази на италианския ток и по-ниска от гръцката. От началото на 2021 г. токът у нас е по-евтин от средноевропейския с 3-4%, по-евтин е и от този в Румъния и Гърция. В момента токът в Италия е средно с 16 на сто по-скъп от този на нашата борса.

Константинов коментира, че ползата от пазарната свързаност е в повишаване на конкуренцията.

"Няма да има екстремни цени, защото дълбочината на пазара, броят активни оферти - както "купува", така и "продава", ще бъде доста по-голям. Ще наблюдаваме най-вероятно по-голяма сходимост на цените, тоест цените в целия Европейски съюз ще са все по-изравнени, предвид нарастващите обмени между държавите."