Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси заяви, че камарата ще отложи гласуването на закона за инфраструктурния план на президента Джо Байдън на стойност един трилион долара.

Причина за това е, че представители на прогресивното крило на Демократическата партия заявиха, че няма да го подкрепят, освен ако не им бъде осигурена възможност да гласуват и за отделен пакет за социални помощи и борба с климатичните изменения на стойност 1,75 трилиона долара.

"Добрата новина е, че повечето членове на камарата, които не са готови да подкрепят закона днес, изразиха принципната си подкрепа за него", изтъкна Пелоси в писмо до своите колеги демократи.

По-рано президентът Джо Байдън заяви, че Демократическата партия е постигнала икономическа рамка за законопроект за бюджета, който включва исторически инвестиции в САЩ и ще помогне за намаляване на дефицита. Той направи изявлението от Белия дом, малко преди очакваното му заминаване в чужбина за среща на върха на Г-20 в Рим, а после за климатична конференция на ООН в Глазгоу.

"Днес имам удоволствието да обявя след месеци на трудни и задълбочени преговори, че. . . имаме . . . историческа икономическа рамка", каза той.

Въпреки оптимизма на Байдън съдбата на неговия бюджетен план остава несигурна, тъй като разногласията между прогресивното и умереното крило на демократите продължават да забавят напредъка по предложенията на президента - инфраструктурен законопроект за 1 трилион долара и план на стойност 1,75 трилион долара за разширяване на социалното осигуряване и борба с климатичните промени.