Правителството на американския президент Джо Байдън обмисля начини за ограничаване на потреблението на руски петрол в САЩ като начин да накаже Москва за инвазията в Украйна, каза в сряда заместник-съветникът по националната сигурност на Белия дом Далип Сингх, предаде Ройтерс.

"Търсим начини да намалим потреблението на руски петрол в САЩ, като същевременно запазим световните доставки на енергия", каза Сингх в интервю за Си Ен Ен.

САЩ са "много отворени" към налагането на санкции върху руската петролна и газова индустрия и същевременно преценяват потенциалното въздействие на това върху пазара, обяви Белият дом на фона на 11-годишен максимум на цените на суровия петрол и засилващите се затруднения в доставките.

В телевизионно интервю говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че Вашингтон все още обмисля да удари големия енергиен сектор на Русия заради инвазията в съседна Украйна, но въздействието върху световните петролни пазари и цените на енергията в САЩ са ключов фактор.

Междувременно водещи сенатори от Демократическата и Републиканската партия представиха законопроект, с който би се забранил вносът на суров петрол, петролни продукти и втечнен природен газ от Русия чрез обявяването на извънредна ситуация.

Въпреки че САЩ все още не са взели на прицел руските петролни продажби като част от широките икономически санкции след инвазията, американските търговци вече пристъпиха към замразяване на този внос, което предизвика сътресения на пазарите.

В сряда производителите на петрол от ОПЕК се договориха да се придържат към умереното увеличаване на производството, като по този начин донесоха незначително облекчение на пазарите и потребителите.

"Ние искаме да минимизираме въздействието върху глобалните пазари и това включва и световния пазар на петрола и въздействието върху цените на енергията за американците. Ние не се опитваме да навредим на себе си, а се опитваме да навредим на президента Путин и руската икономика", каза Саки.

Във вторник САЩ и съюзниците им се договориха да освободят 60 млн. барела нефт от резервите си, за да компенсират сътресенията на пазара.

Цените на петрола обаче продължиха да се покачват в търговията тази сутрин и сортът Брент достигна до 117 долара за барел, което представлява покачване с почти 20 процента за една седмица.