Търговският дефицит на САЩ е скочил до рекордно високо равнище през юни, след като усилията на бизнеса да възстанови запасите си, за да посрещне силното потребление, са привлекли повече внос, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американското министерство на търговията съобщи днес, че дефицитът се е увеличил с 6,7 процента до 75,7 милиарда долара, което е най-високата стойност до момента. Предишният рекорд от 75 милиарда долара бе отчетен през март, припомня Асошиейтед прес. Майският дефицит е преразгледан до 71 милиарда долара.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 74,1 милиарда долара.

През юни вносът на стоки е нараснал с 1,8 на сто до 239,1 милиарда долара, също отбелязвайки исторически максимум.

Рекорд е отчетен и при износа на стоки, който се е повишил с 0,2 на сто до 145,9 милиарда долара.

Общият износ (плюс услугите) бележи растеж от 0,5 на сто, а вносът е скочил с 2,1 на сто на фона на възстановяването на американската икономика, посочва АП.

За първите шест месеца търговският дефицит на САЩ възлиза на 428,6 милиарда долара, което е с 46,4% повече спрямо същия период на 2020 година. Тогава търсенето на вносни стоки бе потиснато от пандемията.

Тъй като икономиката на САЩ се възстановява много по-бързо от останалия свят, търсенето на вносна продукция от американците изпреварва по-бавното засилване на апетита на други държави към американския износ, отбелязва АП.