Правителството на САЩ е установило, че Китай манипулира валутата си и ще работи съвместно с Международния валутен фонд, за да се пребори с нелоялната конкуренция от страна на Пекин. Това заяви вчера в комюнике американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от Ройтерс и БТА.

Китай остави курса на юана да спадне под ключовия праг от 7 юана за долар за първи път от над едно десетилетие и каза, че ще спре да купува селскостопански продукти от САЩ. Това разпали с още по-голяма сила търговската война между двете страни.

Резкият спад на юана с 1,4 процента спрямо долара стана дни след като американският президент Доналд Тръмп смая финансовите пазари със заканата да наложи 10-процентни мита върху вноса на китайски стоки на стойност 300 милиарда долара от 1 септември (стоки, незасегнати от вече наложените допълнителни мита - б.р.). Така държавният глава на САЩ наруши краткотрайното примирие в търговската война, разстроила веригите на доставки и забавила растежа.

За последно САЩ определиха Китай за валутен манипулатор през 1994 г.

Как реагираха борсите

Индексът Насдак за кратко потъна с над 3 процента по време на сесията на нюйоркската фондова борса на 5 август след засилването на търговското напрежение между САЩ и Китай, предаде Франс прес.

Индексът на високотехнологичните дружества се сви с около 3 процента около 14.45 часа по Гринуич, след което леко се съвзе. Промишленият индекс Дау Джоунс спадна с 2,22 на сто.

Основните индекси на водещите европейски фондови борси отново силно се понижиха в края на сесията им на 5 август след възстановяването на търговското напрежение между САЩ и Китай, наред с опасенията, че това ще навреди на световната икономика.

Парижкият САС 40 изгуби 117,45 пункта или 2,19 на сто до 5241,55 пункта при наситен търговски оборот от 4,7 милиарда евро, след като в петък потъна с 3,57 процента при закриването на сесията.

Франкфуртският DAX спадна с 1,80 на сто до 11 658,51 пункта на фона на безпокойствата на пазара от новите протекционистки заплахи на Пекин и Вашингтон, които се отразяват зле на корпоративните резултати.

В Лондон индексът FTSE-100 се понижи с 2,47 на сто до 7223,85 пункта в края на сесията.