САЩ няма да продължат действието на генералния лиценз, който изтича днес и позволява на Русия да извършва плащания към държателите на руски държавни ценни книжа в САЩ, съобщиха световните агенции.

Това би могло да доближи Русия до обявяването на дефолт по външния дълг в резултат на натиска на Вашингтон след руската инвазия в Украйна, коментира Ройтерс.

Американското министерство на финансите обяви на страницата си в интернет във вторник, че няма да удължи лиценза, който изтича в полунощ (в 7 ч. днес сутрин българско време). Досега лицензът позволяваше на Москва да извършва плащания по дълга си и да избегне дефолт.

Русия има да извърши почти 2 млрд. долара плащания по държавните си ценни книжа до края на годината.

В петък Москва извърши предсрочни плащания по две свои дългови емисии - едната деноминирана в евро, а другата в долари - една седмица преди падежа.

Руската държавна банка за развитие ВЕБ заяви във вторник, че е насочила изплащания на купони по своите деноминирани в долари еврооблигации в рубли, поради невъзможност да превежда средства в чуждестранна валута.

Следващите плащания, които Русия трябва да направи по външния си дълг, са с падеж на 23 юни, съобщава Асошиейтед прес. Както и останалите руски държавни ценни книжа, и тези имат гратисен период от 30 дни, което означава, че Русия ще обяви дефолт в края на юли, освен при слабо вероятния вариант войната в Украйна да завърши по-рано.