Администрацията на Тръмп е конфискувала товар от четири танкера, които е взела на прицел заради транспортиране на иранско гориво за Венецуела, заявиха американски представители, предаде Асошиейтед прес.

Миналия месец федерални прокурори във Вашингтон поискаха конфискацията на товара с аргумента, че продажбата е била уредена от бизнесмен с връзки с Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, която САЩ са обявили за терористична организация.

Високопоставен американски представител каза, че не е била използвана военна сила за конфискуването на товара и самите кораби не са били физически конфискувани. Вместо това САЩ са заплашили собствениците на корабите, застрахователите и капитаните със санкции, за да ги принудят да им предадат товара, който сега е американска собственост. Не е ясно къде са корабите и товарът им сега.

Прокурори казват, че четирите кораба са превозвали за Венецуела 1,1 милиарда барела бензин. Но танкерите - Бела, Беринг, Панди и Луна - никога не са пристигнали във Венецуела и са изчезнали. После два от корабите са се появили при Кабо Верде.

Според в. "Уорстрийт джърнъл" обаче танкерите сега са се насочили към Хюстън в щата Тексас, предаде ТАСС.

Иранският посланик във Венецуела Ходжад Солтани заяви, че нито корабите, нито собствениците са иранци, обвинявайки САЩ в лъжа.

През май президентът на Венецуела Николас Мадуро приветства пристигането на пет ирански танкера с гориво, които да избавят страната от недостига, причинил дълги опашки по бензиностанциите дори в столицата.

Въпреки че Венецуела е разположена върху най-големите резерви от суров петрол в света, тя не произвежда достатъчно рафинирано гориво и като цяло добивът на суров петрол спадна до най-ниското ниво за седем десетилетия в разгара на икономическата криза и последиците от американските санкции.